Buna ziua,
Am cumparat pe jumatate o constructie(imobil) cu 2 incaperi printr.un contract incheiat la avocat intre mine si unul din proprietari adica o mama a 4 copii,si am achitat jumatate din suma. Nu pot finaliza cumpararea din cauza unui copil care refuza sa semneze. Terenul pe care se afla constructia este al primariei localitatii. Cum pot obtine constructia in alt mod si cel mai mult ma intereseaza daca pot cumpara terenul de la primarie (in cazul in care consiliul este de acord) daca acea constructie nu e a mea?! Este legal sa fac cerere pt cumpararea terenului?
Multumesc anticipat
Nu ati cumparat nimic cata vreme nu ati semnat un act autentic in fata unui notar public care sa fi fost apoi intabulat in cartea funciara a imobilului. In cel mai bun caz ati incheiat o promisiune de vanzare in cadrul careia ati achitat un avans. Cu cine ati incheiat acest act, cu toti cei cinci proprietari?
Atunci tot ce puteti sa faceti este sa incercati sa recuperati banii achitati, eventual cu penalitati. Exista posibilitatea partajarii imobilului (chiar si in instanta, daca unul din frati nu este de acord sa incheie un act in acest sens) cu atribuirea lui in lotul unui alt coproprietar care sa vi-l vanda ulterior. Adica mama obtine intregul drept de proprietate asupra imobilului prin partaj (fie prin buna invoiala fie pe cale judecatoreasca) cu obligarea sa la despagubirea celorlalti coproprietari, dupa care aceasta va vinde si din pretul incasa de la dvs achita celorlalti partea ce li se cuvine. Mai exista si posiblitatea sa cumparati cotele de la cei care sunt de acord sa vanda si cereti dvs partajul, apoi, impotriva coproprietarului care nu doreste sa vanda, urmand sa il despagubiti, insa nu va recomand sa procedati asfel.
Nu cred ca il puteti cumpara. Chiar daca ati determina Primaria sa vi-l vanda ar fi un act abuziv din punctul meu de vedere. Presupunand ca ati reusi sa cumparati terenul, cata vreme ei sunt proprietari pe casa, in mod automat dansii devin beneficiarii unui drept de superficie asupra terenului pe care este amplasata casa, drept care le va permite sa foloseasca terenul pentru a avea acces la casa.