avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... propunerea variantelor pt scoaterea din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

propunerea variantelor pt scoaterea din indiviziune

In situatia in care detin prin cumparare o cota de 2/3 dintr-o proprietate(casa+teren )si alt proprietar detine prin mostenire o cota de 1/3 din proprietate , in urma venirii expertilor pe constructie si topografici s-au purtat unele discutii despre lotizare pentru scoaterea din indiviziune. Unul dintre experti s-a exprimat ca va propune variantele de lotizare in oglinda (adica ce ii oferim noi ca varianta de lotizare celuilalt propietar poate sa ne revina si noua si invers) si ca diferentele create prin lotizarea aceasta se vor putea regla valoric fie prin despagubire baneasca , fie prin despagubire prin teren.In primul rand noi nu acceptam nici o despagubire baneasca pentru ca suntem majoritari si am vrea sa il despagubim pe celalalt propietar , varianta care expertul ne spune ca o propune in oglinda...Este posibil ca variantele de lotizare sa fie propuse de catre expert in oglinda tinand cont de faptul ca noi suntem majoritari si celalalt propietar n-ar putea sa ofere aceleasi cote ?Acesti experti nu trebuie sa tina cont de cotele fiecarei parti la: deschiderea la strada?,de cotele pe care le detinem fiecare din casa? la cotele pe care le detinem fiecare din teren?(fiecare cota reprezinta 2/3 pentru mine si 1/3 pentru celalalt propietar)
Ultima modificare: Vineri, 20 Martie 2009
heavy2night, utilizator
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 22:27, 19 Martie 2009
Dacă imobilul nu poate fi împărţit în natură, el va fi atribuit de instanţă unuia dintre coproprietari cu obligaţia despăgubirii celuilalt, iar dacă niciunul dintre coproprietari nu-l cere, imobilul va fi vîndut, fie prin bună învoială, fie la licitaţie, urmînd ca preţul să fie împărţit între coproprietari.

Niciunul dintre coproprietari nu poate impune celorlalţi păstrarea stării de indiviziune.
Va multumesc pentru raspuns. Noi am vrea sa cumparam cota de 1/3 de la vecin, dar acesta nu este de acord sa vanda. Iar imobilul poate fi impartit in natura.
Solicitati in instanta iesirea din indiviziune. Daca imobilul poate sa fie impartit in natura, atunci instanta se va pronunta in legatura cu aceasta impartitre si anume, care parte din imobil revine fiecarui coproprietar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesirea din indiviziune Maria Cazanaru Maria Cazanaru Buna Ziua, Va rog tare mult sa ma ajutati si pe mine sa ma lamuresc in urmatoarea speta. In urma succesiunii dezbatuta pe cale judecatoreasca, mama mea, ... (vezi toată discuția)
Succesiunea ContSters96325 ContSters96325 Va mai propun un subiect....la care mi am un dubiu....si daca ma puteti ajuta....vas multumi din suflet. Impreuna cu unchiul meu avem 50-50% dintr-o ... (vezi toată discuția)
Intrebare despre mostenire (si posibilitatea de vanzare ) Vali2 Vali2 Buna seara, Parintii mei detineau in comun o proprietare, pt care, dupa moartea tatalui s-a facut succesiune. Mie si fratelui meu ne-a revenit cate 1/8 iar ... (vezi toată discuția)