avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... accident auto
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

accident auto

Buna ziua! as dori sa aflu daca in cazul in care intr-un accident auto soldat cu trei victime ,una dintre victime ramane cu o infirmitate permanenta (pierde un ochi),la ce pedeapsa se poate astepta autorul accidentului, care sunt drepturile celui vatamat si care este procedura de rezolvare a incidentului ?Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 15:01, 29 Octombrie 2009
Plangerea prealabila se face in termen de 2 luni de la data savarsirii faptei (considerandu-se ca stiti cine este persoana care a savarsit fapta).
Persoana vinovata poate chema in garantie firma asiguratoare ....
radu maria a scris:

eu sunt parte vatamata .Deci ,fara plangere penala ,actiunea nu se va pune in miscare din oficiu? in ce termen poate fi introdusa actiunea penala?
Mai am inca o intrebare , am dreptul din partea celui care a provocat accidentul de pensie viagera?


Pentru infirmitate permanenta se vor sesiza din oficiu. Important este sa va constituiti si parte civila (adica sa scrieti care sunt pretentiile dvs. pecuniare).
Sa stiti ca are importanta si cine a fost vinovat de producerea accidentului respectiv.
Ultima modificare: Joi, 29 Octombrie 2009
Gabriela Mihai, Avocat
pentru fapta prevazuta la art. 184 c.pen. vatamarea corporala din culpa actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
impacarea partilor inlatura raspunderea penala .
plangerea prealabila o puteti depune in termen de doua luni de la data la care ati cunoscut pe faptuitor.
se depune la politie.
potrivit art. 15 c.pr.pen. perosana vatamate se poate constitui parte civila.
constituirea de parte civila este posibila atat in scris cat si oral , prin declaratie expresa sau prin orice forma echivalenta, din care sa rezulte intentia celui vatamat ca intelege sa fie despagubit, in mod personal sau prin reprezentantii legali.
constituirea de parte civila este posibila in tot cursul urmaririi penale , iar in timpul judecatii doar la prima instanta si numai pana la citirea actului de sesizare.
roxanel a scris:

pentru fapta prevazuta la art. 184 c.pen. vatamarea corporala din culpa actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
impacarea partilor inlatura raspunderea penala .


Oups!
Mai cititi o data:

" Fapta prevazuta la art. 180 alin. 2 si 21, care a pricinuit o vatamare ce necesita pentru vindecare îngrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum si cea prevazuta la art. 181, savârsite din culpa, se pedepsesc cu închisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.

Daca fapta a avut vreuna din urmarile prevazute la art. 182 alin. 1 sau 2, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.

Când savârsirea faptei prevazute în alin. 1 este urmarea nerespectarii dispozitiilor legale sau a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii, ori pentru îndeplinirea unei anume activitati, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.

Fapta prevazuta în alin. 2 daca este urmarea nerespectarii dispozitiilor legale sau a masurilor de prevedere aratate în alineatul precedent se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

(41) Daca faptele prevazute la alin. 3 si 4 sunt savârsite de catre o persoana care se afla în stare de ebrietate, pedeapsa este închisoarea de la unu la 3 ani, în cazul alin. 3, si închisoarea de la unu la 5 ani, în cazul alin. 4.

Pentru faptele prevazute în alin. 1 si 3, actiunea penala se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate.

Împacarea partilor înlatura raspunderea penala.
"

Am pus alin. 1 si 3 cu italic sa vedeti mai usor. Alin. 2 e cu slutirea.
Ultima modificare: Joi, 29 Octombrie 2009
Gabriela Mihai, Avocat
Multumesc tuturor pentru ajutor ! Dar daca ,cazul de fata persoana vatamata este spitalizata de 2 luni ,ancheta politiei nu a fost finalizata deoarece inca nu se cunosc urmarile accidentului asupra starii victimei pentru ca pe langa pierderea ochiului a suferit si multiple fractiuri deschise ale ambelor picioare si fisuri de bazin si este prematur ca medicii sa se pronunte daca aceasta va mai merge sau cum va merge, deci deocamdata nu poate depune plangere prealabila ,termenul de 2 luni se poate prelungi? Se poate constitui ca parte civila in timpul procesului penal care va urma? Mentionez ca autorul accidentulu si-a recunoscut vinovatia si a ajutat financiar ,dar nu in totalitate , pentru ca victima sa primeasca cele mai bune ingrijiri medicale.Politia ete obligata sa sesizeze procuratura pentru a incepe procesul penal ,sau este obligatorie plangerea victimei?
De asemenea se poate face o intelegere legalizata notarial intre victima si autorul accidentului ,intelegere care sa fie prezentata in cursul procesului penal ?

Alte discuții în legătură

Vatamare corporala din culpa? xuser xuser Buna ziua, vatamarea corporala din culpa se refera de obicei la accidente rutiere, sau accidente de munca? Trebuie min.10 zile de ingrjiri pt. a se porno U.P ... (vezi toată discuția)
Ce pedeapsa se aplica daca am 49 de zile de spitalizare? stefanstanciu stefanstanciu am certificat medico-legal am 49 de zile de spitalizare in urma unui accident rutier ce pedeapsa se da la nr asta de zile vinovatului (vezi toată discuția)
Legea 202 mica reforma in justitie Rus Simona Rus Simona Este intrat in vigoare noul cod penal ? Cel ce urmeaza este articolul corect ? ...ma intereseaza mai exact ultimul alineat. Multumesc Vatamarea ... (vezi toată discuția)