Buna ziua. Am si eu o intrebare la dvs. As dori sa achizitionez un lot de teren de la o persona ce detine o proprietate de 900mp in comuna Moara Vlasiei jud Ilfov ,din pacate ma lovesc de o hotarare de consiliu local putin cam absurda zic eu . Aceasta hotarare data de consiliu local spune ca loturile de teren mai mici de 1000 mp nu mai pot fi dezmembrate ,deoarece primarul si consiliul local doresc sa pastreze aspectul rural al comunei si nu mai doresc construirea haotica motivand ei ,cum s-a produs in satele alaturate. Practic acestia ma obliga sa cumpar cel putin 1000mp in interiorul comunei si probabil de la 300 mp in exteriorul comunei . Terenul pe care as vrea sa il cumpar este de 400 mp din cei 900mp ai doamnei in vederea construirii unei locuinte,mentionez ca doamna este de acord sa imi vanda 400mp din terenul dansei de 900mp ea ramanand cu 500mp. Terenul pentru mine este unul destul de favorabil fiind langa casa parintilor si as dori sa il achizitionez insa se pare ca nu pot din cauza consiliului local care a adoptat aceasta hotarare .Exista cumva o posibilitate pentru a imi putea vinde doamna acel lot de 400mp in vederea construirii unei locuinte pe acel teren ,avand in vedere hotararea de consiliu? Va multumesc.
In operatiunea de dezmembrare a terenului in doua loturi nu aveti nevoie de certificat de urbanism (sau alte acte eliberate de primarie in afara certificatului fiscal). Pentru ca la dezmembrarea unui teren in doua loturi notarul public instrumentator sa nu va solicite un certificat de urbanism este necesar ca proprietarul sa declare ca dezmembrarea imobilului nu se face in scopul edificarii unei constructii ci in scopul instrainarii unui lot rezultat din dezmembrare.
Va sugerez sa apelati la un notar public si sa intrebati daca va poate autentifica actul prin care proprietarul face aceasta dezmembrare. Daca notarul accepta, efectuati operatiunea de dezmembrare, dupa care incheiati un contract de vanzare-cumparare.
HCL s-ar putea ataca pe cale administrativa, mai curand de vanzator decat de catre dvs. Greu de spus care ar fi sansele de a obtine anularea hotararii.
In afara vanzarii mai exista o modalitate de a primi un drept asupra terenului care va intereseaza, pentru maxim 99 de ani (se poate reinnoi), cu plati periodice, ca o chirie. Ati avea dreptul sa construiti pe teren in acest mod. Insa este putin probabil sa primiti autorizatia de constructie daca motivarea HCL se refera tocmai la distanta care se doreste pastrata intre constructii.