avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... pro sau contra test poligraf
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

pro sau contra test poligraf

testul poligraf sau cu detectorul de minciuni, pana acum, nu este considerat o proba. ci un indiciu.
in cazul meu, in faza de urmarire era o proba declaratia inculpatului de recunoastere a savarsirii faptei (autodenunt) , apoi cateva declaratii de martori asistenti.
problema mea este ca inculpatul in faza judecatii nu mai recunoaste savarsirea faptelor.
are doua dosare pe rol cu acelasi obiect.
un judecator imi admite testul poligraf si celalalt imi respinge.

ce ma sfatuiti sa fac?
Cel mai recent răspuns: danalexutza , utilizator 14:27, 8 Ianuarie 2008
testul poligraf o pura aberatie din pct meu de vedere. nu contest progresele stiintei si tehnicii dar va mai dura enorm pana sa ajunga testul poligraf proba fara drept de tagada. am vazut atatia oameni nevinovati care in fata procurorului sau judecatorului se pierdeau sau se balbaiau, oameni care nu mai avusesera de-a face cu instanta si care, pusi la testul poligraf, sunt sigur ca ar fi iesit pozitiv, sfidand realitatea. probabil ca daca am fi oricare dintre noi pusi la testul poligraf si am avea emotii ar iesi rezultatele ciudate.
2 dosare cu acelasi obiect? care e obiectul, incadrarea juridica? ce a facut? martori oculari exista? ca cei asistenti raman asistenti. probabil ca a recunoscut in fata procurorului si in fata judecatorului a spus ca a fost batut sau fortat de catre politisti/procurori sa dea acele declaratii. alta posibilitate ar fi sa isi fi luat AN-uri asupra sa pentru ca sunt multi infractori care isi calculeaza cum sa scape de pedepse mai bine decat un avocat, sau iau AN-uri pentru a scapa pe altii care vor face la fel la randul lor. o mica cearta sau neintelegere il poate duce la aceasta situatie, sa nu mai recunoasca. din pct meu de vedere instanta trebuie sa tina cont de declaratiile acestuia nemijlocite, date in fata completului de judecata. dar cred ca ar trebui sa detaliezi spetele mai mult pentru a-ti da o idee despre ce sa faci. asa cum ai expus situatia sa mearga pe ultima declaratie, adica sa nu recunoasca, iar instanta va lua act in primul rand de acele declaratii date in fata ei.
e recidivist?
nu ai vreun caz de conexitate?
dezvolta...
mi-a respins cererea de conexare
da, si-a luat AN dar cam multe dupa parerea mea peste 10.
obiectul furt 208-209 cp in diverse forme

posibilitati:

- sa mearga pe nevinovatie, declaratii date in fata politiei/procurorului fortat/amenintat ( bineinteles instanta ii va sari in spate intreband de ce nu a facut plangere...ironie -- cui sa faci daca chiar politia te ameninta? tot lor?) iar instanta sa tina cont de declaratiile date nemijlocit, in fata ei.
- cere conexarea in celalalt dosar ( in caz ca nu ai respectat nr dosarului mai mare la cel mai mic si i ncaz ca nu ai facut-o deja).
- martori cum ca in datele respective a fost in alte parte ( cam de domeniul fantasticului avand in vedere ca sunt peste 10 AN-uri insusite).
- mergi pe lipsa probe suficiente -- papilare, martori oculari sau martori care macar sa il plaseze la locurile respective in jurul orelor infaptuirii infractiunilor ( vezi CPRP -- nu se poate baza instanta doar pe declaratii -- trebuie sa fie intarite de alte tipuri de probe).
- mergeti in continuare pe vinovatie, cu acte si martori in circumstantiere si sperati la o pedeapsa cat mai mica ( spre minim, cu toate ca practic o sa ii dea ani buni).

parerea mea: sa mearga pe nevinovatie luand AN-uri sub presiunea Politiei sau a altor inculpati, mergi pe declaratiile nemijlocite, lipsa altor probe ( daca asa e in fapt - papilare etc.).

practica: am avut zeci de oficii la inceput de genul acestei spete, multi au scapat pe lipsa probe, mai ales daca " nu isi aminteste exact" in fata instantei sau nu isi aminteste deloc din simplul fapt ca nu a fost prezent.
testarea la poligraf, cum ai zis, nu e proba deci nu poate fi primita ca atare iar instanta nu poate tine cont de ea la deliberare ( chiar daca a fost e acord cu ea inculpatul -- cauta in jurisprudenta cazuri similare cu poligraful si du-le instantei), cel mult indiciu.
Daca intradevar a luat AN-uri vezi daca in macar unul poate demonstra ca era in alta parte.
multumesc mult avocat micu pentru interes
da fapt, eu am incercat sa atrag atentia ca practica de la aceeasi judecatorie este neunitara
eu stau bine in dosar, in sensul ca toti martorii din rechizitoriu au venit in fata instantei si au afirmat fie ca nu-l cunosc pe inculpat ( martor cumparator buna -credinte), fie ca ei au venit cu o alta problema la politie si au fost pusi sa semneze ei nestiind ce semneaza, si ca politistii le-au spus ca acea semnatura nu are consecinte. apropo, chiar este martor asistent la un proces - verbal de recunoastere de pe plansa foto care a fost chemat din arestul politiei, era coleg de celula cu inculpatul meu, si se mai si batusera.
nu asta e problema.
eu mi-am dorit sa fac un dosar astfel incat parchetul sa nu aiba nici in motiv sa se lege in caile de atac
cred ca asa cum l-am facut pana acum pot sa obtin achitare aproape la toate faptele din rechizitoriu.
am un singur martor care vinde in piata obor lucruri furate (este martor in ambele dosare)
si care spune ca-si mentine doar declaratiile, ca a trecut mult timp... cert e ca n-am putut scoate nimic de la el.
in dubio pro reo

Alte discuții în legătură

Probe pentru furt radulicsandru radulicsandru Ce probe sunt necesare in cadrul unui furt din locuita (intrat cu cheie ) pentru a emite mandat de arestare preventiva . Pe baza unei expertize a butucului se ... (vezi toată discuția)
Condamnat nevinovat FlorinDatcu FlorinDatcu Buna ziua.Am fost condamnat la 4 ani cu executare nevinovat,fara sa cunosc persoanele implicate in dosar,doar pentru ca ma uraste atat de tare cel care zice ca ... (vezi toată discuția)
Poligraful dispus de instanta Eos Eos Se poate dispune, din oficiu, de catre instanta de judecata testarea cu poligraful? Daca de, care este procedura? Se trimite dosarul la politie (acolo unde ... (vezi toată discuția)