avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Probe pentru furt
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Probe pentru furt

Ce probe sunt necesare in cadrul unui furt din locuita (intrat cu cheie ) pentru a emite mandat de arestare preventiva . Pe baza unei expertize a butucului se poate stabili daca cheia a fost copie sau originala ??? Multumesc..!!!
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 18:45, 25 Mai 2012
Se administreaza probatorii cu acte , martori care sa il fi vazut autorul faptei intrand in acel domiciliu sau care sa cunoasca imprejurari legate de fapta , ridicarea unor eventuale urme papilare sau de orice alt fel de la fata locului , de catre criminalisti.
Eliberarea mandatului de arestare preventiva este de resortul instantei de judecata la propunerea procurorului si se au in vedere imprejurarile prev.de art.148/149 c.pr.pen , legate de fapta si de persoana inculpatului.

Aveti mai jos textele de lege aratate pentru a va documenta :

Arestarea inculpatului

Art. 148: Conditiile si cazurile in care se dispune arestarea inculpatului
(1) Masura arestarii preventive a inculpatului poate fi luata daca sunt intrunite conditiile prevazute in art. 143 si exista vreunul dintre urmatoarele cazuri:

a) inculpatul a fugit ori s-a ascuns, in scopul de a se sustrage de la urmarire sau de la judecata, ori exista date ca va incerca sa fuga sau sa se sustraga in orice mod de la urmarirea penala, de la judecata ori de la executarea pedepsei;
a1) inculpatul a incalcat, cu rea-credinta, masura obligarii de a nu parasi localitatea sau tara ori obligatiile care ii revin pe durata acestor masuri;
b) exista date ca inculpatul incearca sa zadarniceasca in mod direct sau indirect aflarea adevarului prin influentarea unei parti, a unui martor sau expert ori prin distrugerea, alterarea sau sustragerea mijloacelor materiale de proba;
c) exista date ca inculpatul pregateste savarsirea unei noi infractiuni;
d) inculpatul a savarsit cu intentie o noua infractiune;
e) exista date ca inculpatul exercita presiuni asupra persoanei vatamate sau ca incearca o intelegere frauduloasa cu aceasta;
f) inculpatul a savarsit o infractiune pentru care legea prevede pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii mai mare de 4 ani si exista probe ca lasarea sa in libertate prezinta un pericol concret pentru ordinea publica.
(2) In cazurile prev azute in alin. 1 lit. a)-e), masura arestarii preventive a inculpatului poate fi luata numai daca pedeapsa prevazuta de lege este detentiunea pe viata sau inchisoarea mai mare de 4 ani.
Art. 149: Durata arestarii inculpatului

(1) Durata arestarii inculpatului in cursul urmaririi penale nu poate depasi 30 de zile, afara de cazul cand ea este prelungita in conditiile legii. Termenul curge de la data emiterii mandatului, cand arestarea a fost dispusa dupa ascultarea inculpatului, iar in cazul cand arestarea a fost dispusa in lipsa acestuia, termenul curge de la data punerii in executare a mandatului de arestare.
(2) Cand o cauza este trecuta pentru continuarea urmaririi penale de la un organ de urmarire la altul, mandatul de arestare emis anterior ramane valabil. Durata arestarii
se calculeaza potrivit dispozitiilor alineatului precedent.
Art. 1491: Arestarea inculpatului in cursul urmaririi penale
(1) Procurorul, din oficiu sau la sesizarea organului de cercetare penala, daca sunt intrunite conditiile prevazute in art. 143 si exista vreunul dintre cazurile prevazute in art. 148, cand considera ca in interesul urmaririi penale este necesara arestarea inculpatului, numai dupa ascultarea acestuia in prezenta aparatorului, intocmeste propunerea motivata de luare a masurii arestarii preventive a inculpatului.
(2) Dosarul, impreuna cu propunerea de luare a masurii arestarii preventive, intocmita de procurorul care supravegheaza sau efectueaza urmarirea penala, se prezinta presedintelui ori judecatorului delegat de acesta de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in fond sau de la instanta corespunzatoare in grad acesteia in a carei circumscriptie se afla locul de detinere, locul unde s-a constatat savarsirea faptei prevazute de legea penala ori sediul parchetului din care face parte procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala.
(3) Cu ocazia prezentarii dosarului de catre procuror, presedintele instantei sau judecatorul delegat de acesta fixeaza ziua si ora de solutionare a propunerii de arestare preventiva, pana la expirarea mandatului de arestare preventiva a invinuitului devenit inculpat sau, daca acesta este retinut, pana la expirarea celor 24 de ore de retinere. Ziua si ora se comunica atat aparatorului ales sau numit din oficiu cat si procurorului, acesta din urma fiind obligat sa asigure prezenta in fata judecatorului a inculpatului arestat sau retinut.
(4) Propunerea de arestare preventiva se solutioneaza in camera de consiliu de un singur judecator, indiferent de natura infractiunii.
(5) Inculpatul este adus in fata judecatorului si va fi asistat de aparator.
(6) In cazul in care inculpatul se afla in stare de retinere sau de arestare potrivit art. 146 si din cauza starii sanatatii ori din cauza de forta majora sau stare de necesitate nu poate fi adus in fata judecatorului, propunerea de arestare va fi examinata in lipsa inculpatului, in prezenta aparatorului, caruia i se da cuvantul pentru a formula concluzii.
(7) Dispozitiile art. 150 se aplica in mod corespunzator.
(8) Participarea procurorului este obligatorie.
(9) Judecatorul admite sau respinge propunerea de arestare preventiva, prin incheiere motivata.

(10) Daca sunt intrunite conditiile prevazute in alin. 1, judecatorul dispune, prin incheiere motivata, arestarea preventiva a inculpatului pe o durata care nu poate depasi 30 de zile.

(11) Arestarea inculpatului nu poate fi dispusa decat pentru zilele care au ramas dupa scaderea din 30 de zile a perioadei in care acesta a fost anterior retinut sau arestat. Arestarea preventiva a inculpatului se dispune inainte de expirarea duratei arestarii invinuitului.
(12) Dispozitiile art. 146 alin. 10 si 111 si ale art. 152 alin. 1 se aplica in mod corespunzator.
(13) Impotriva incheierii se poate face recurs, in termen de 24 de ore de la pronuntare, pentru cei prezenti, si de la comunicare, pentru cei lipsa.
(14) Dispozitiile alineatelor precedente se aplica si in cazul in care procurorul pune in miscare actiunea penala inainte de expirarea duratei mandatului de arestare a invinuitului. Mandatul de arestare a invinuitului inceteaza la data emiterii mandatului de arestare a inculpatului.
Pe baza testului poligraf (daca al pici sa presupunem ) colaborate cu alte dovezi se poate retine o persoana ???

Editat de moderator simonette12
Am rugamintea sa nu mai citati in intregime mesajul anterior cata vreme raspundeti in continuarea acestuia si va aflati pe aceeasi pagina de postare. ( pct.2.6 din Regulament).
Multumesc pentru intelegere.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Mai 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Este vorba despre coroborarea tuturor probelor, nu "colaborare" , inclusiv cu un eventual test poligraf , dar si cu orice alte probe care pot dovedi vinovatia unei persoane in comiterea unei infractiuni , inclusiv cea de furt.
Cu sau fara acest test , daca exista probe care dovedesc vinovatia unei persoane , in functie de prevederile articolelor invocate si citate mai sus , se poate propune de catre procuror si apoi , dispune de catre instanta arestarea preventiva a vinovatului/vinovatilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce proba reprezinta testul cu poligraf sau detectorul de minciuni? valentina burnei valentina burnei sotul meu e acuzat de tentativa de omor si de 3luni e arestat preventiv la beci dar nu au probe sa incheie rechizitoriul si el a cerut sa -i fc testul cu ... (vezi toată discuția)
Pro sau contra test poligraf talida talida testul poligraf sau cu detectorul de minciuni, pana acum, nu este considerat o proba. ci un indiciu. in cazul meu, in faza de urmarire era o proba declaratia ... (vezi toată discuția)
Motive retinere pentru inselaciune? burgcrist burgcrist buna seara, imi puteti spune va rog frumos daca un acuzat, fara antecedente penale, care nu prezinta pericol social, a recunoscut fapta, a colaborat cu ... (vezi toată discuția)