avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cum concep actiunea in constatare achitare sulta ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cum concep actiunea in constatare achitare sulta beneficiar plecat din tara

Am făcut un schimb imobiliar în urma căruia conform contractului de schimb am avut de o achitat o sulta ca diferența de preț. Condițiile achitării au fost stipulate în contract (suma, termen, contul bancar) însa nu și modul de confirmare al încasării sultei de către beneficiar. Am achitat sulta conform contractului înainte de termen în contul stipulat în contract, am ordinele de plata în original cu detaliile plații privitoare la contractul de schimb, am extrasul de cont de la banca, dar beneficiarul nu mai este în tara și nu am cum sa-l identific sa confirme prin semnătura ca a primit suma. Din păcate notarul nu a prevazut concret în contract ce se întâmpla la plata sultei (cum se stinge aceasta) deși știa ca beneficiarul va pleca din tara. Mi s-a explicat ca singura soluție este prin instanta prin acțiune în constatare. Datorita numeroaselor site uri cu legislație nu știu exact care sunt legile și variantele actuale și corecte ale acestora. Pentru a putea sa formulez acțiunea în instanta, întrebările mele sunt următoarele: care este baza legala, temeiul de drept (articolul din codul civil și din cel de procedura), ce anume trebuie sa solicit instantei sa constate, dacă acțiunea este supusa taxei de timbru judiciar și dacă da baza legala și suma, dacă competenta teritoriala a instantei este cea unde beneficiarul are ultimul domiciliu (locuințele din contract sunt în același oraș însa eu am domiciliul în alt oraș din alt județ), un eventual model sintetic de acțiune în instanta, dacă pot solicita judecata în lipsa,alte detalii care considerați ca mi-ar fi de ajutor sa concep acțiunea astfel încât sa fie admisibila și sa primesc apoi hotărârea judecătoreasca prin care sa merg la CF. Mulțumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: picsipoc , utilizator 10:01, 28 Aprilie 2018
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este imbucurator optimismul dvs in sensul ca avand atatea nelamuriri credeti ca puteti formula si sustine o astfel de actiune fara avocat.Succes.
Așteptam un răspuns care sa ma direcționeze dar cred ca al dumneavoastră are legătura cu consultanta oferita în privat. Cititul printre rânduri nu va caracterizează. Am avut experienta neplăcuta de a câștiga în fond reprezentându-mă singur împotriva unei părți reprezentate de o casa de avocatura daune în suma consistenta pierdute în recurs de avocat cu onorariu consistent (nu m-am putut reprezenta în continuare neavând studii juridice atestate) datorita neutilizarii unei cai excepționale de atac ca urmare a pronunțării instantei în afara obiectului cererii Teoretic nu ma judec cu nimeni, am procedura prealabila îndeplinită, depinde doar de mine cum formulez acțiunea pentru ca instanta sa constate un lucru dovedit cu înscrisuri. Nu contest în nici un fel rolul și calitatea avocatului dar vreau sa încerc întâi eu sa-mi rezolv problema fiind încrezător ca pot. Întrebarea avea rol de a ma trimite direct la prevederile din norme, legislația fiind foarte stufoasa. Mulțumesc pentru incurajare!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, in urma unui proces de partaj lui x i s-a atribuit ... Adinette31 Adinette31 Buna ziua, In urma unui proces de partaj lui X i s-a atribuit apartamentul dobandit in timpul casatoriei cu Y. In hotararea definitiva scria clar ca X trebuie ... (vezi toată discuția)
Radiere sulta din cartea funciară tinu78 tinu78 In februarie 2010 in urma unui hotărâri judecătorești sa stabilit plata sultei pentru 5 persoane dintre care si bunica mea care in 2012 a decedat, 2 ... (vezi toată discuția)
Buna seara. am platit o sulta prin ordin de plata, dar ocpi vrea ... GCGC GCGC Buna seara. Am platit o sulta prin ordin de plata, dar OCPI vrea declaratie notariala de la persoana catre care am platit, ca sa radieze sulta. Persoana ... (vezi toată discuția)