As avea nevoie si eu de un ajutor.
In speta, tatal unui amic a fost pacalit de niste indivizi sa faca un imprumut de la banca, precum si un contract de telefonie mobila, in ideea ca acestia vor plati ratele. Inselatoria nu a putut fi demonstrata, dar cum era de asteptat nici ratele nu le-a platiti nimeni.
Recent tatal a primit o scisoare de la o societate de executare de executare silita, prin care este somat la plata datoriei. Mentionez ca acesta este pensionar de boala si nu are nici un bun in proprietate, momentan fiind inetrnat intr-un azil.
Intrebarea mea este cum se va recupera datoria? Daca i se va pune poprire pe pensie? Si daca fiul, care este mandatar universal al tatalui, va fi obligat sa contribuie la platat datoriei, sau sa plateasca datoria. Aici mai trebuie sa mentionez ca exista un contract de intretinere intre fiu si o terta persoana, princare fiul se obliga sa isi intretina tatal in schimbul unei sume de bani.
M-ar interesa care va fi ordinea recuperarii, respectiv poprire pe pensie si apoi fiu, sau direct fiul, in calitate de mandatar va fi obligat sa plateasca datoria tatalui.
Va multumesc anticipat
direct este implicat tata si indirect dv.Probabil se va face asa cum ati mentionat, poprire pe pensie si in caz de forta majora ( in extremis) s-ar putea sa se incerce obligarea dv.Cred ca nu puteti fi obligat, numai daca nu doriti sa-l ajutati pe tata sa scape mai repede de datorie...;)
Doctrina si practica judiciara considera in unanimitate ca forta majora este o imprejurare de fapt imprevizibila si de neinlaturat, care impiedica in mod obiectiv si fara nicio culpa din partea debitorului executarea obligatiei contractuale a acestuia (practic, imposibilitatea obiectiva de executare a obligatiei, determinate, in lipsa oricarei culpe a debitorului, de un eveniment de forta majora).
Tatal are mai multi creditori. Mai am o intrebare si vis a vis de acest lucru.
Poprirea ce cuantum din pensie poate fi?
Daca creditorii cer proprire la momente diferite? Primul primeste un anumit procent, apoi dupa un an sa zicem, vine al doilea... acesta ce cuamtum va primi? Si din ce? Din ce ramane din prima poprire sau din pensia initiala?
Va multumesc
Daca i se va pune poprire pe pensie de catre mai multi creditori cuantumul maxim poate fi 1/2 din venitul net al tatalui dumneavoastra,respectiv pensia dumnealui.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Forta majora
zpavel_alia
In cazul contractelor part-time exista interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente ... (vezi toată discuția)