Buna ziua,
Tatal meu a semnat in 2016 un contract de arenda cu o societate comerciala pentru 4 ha de teren pe o perioada de 7 ani.
Printre clauze este aceea ca arendatorul sa plateasca impozitul pe teren iar arendasul sa deconteze suma pe baza chitantei.
De asemenea, o alta clauza se refera la nivelul arendei: "Plata se face pana la 45 de zile de la recoltarea produsului."
O alta clauza (cea mai importanta) este: "In caz de neexecutare culpabila a uneia dintre parti, contractul se considera reziliat de drept, DUPA INTERVENTIA INSTANTEI"
As dori sa stiu daca aceasta ultima clauza se incadreaza in normele legale sau este o clauza abuziva?
Arendasul nu a respectat clauzele legate de arenda (mai putin important) si de plata impozitului si nu putem discuta cu dumnealui deoarece nu raspunde la telefon iar adresa firmei este un teren viran.
Nu arendasul ci proprietarul trebuie sa plateasca impozitul pe teren catre primarie. Deci nu are ce cauta treaba cu decontarea.
Contractele de arendare încheiate în formă autentică, precum şi cele înregistrate la consiliul local constituie titluri executorii pentru plata arendei la termenele şi în modalităţile stabilite în contract (art. 1845 Noul Cod Civil). în contextul de mai sus, dacă „contractul nu prevede termenele şi modalităţile de plată a arendei. Deci contactati un executor.