avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata impozit arenda
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata impozit arenda

Buna Seara! Am un teren in arenda si am fost sa-mi ridic banii, am fost pus sa semnez acel act aditional, neexplicandu-mi ca exista 2 posibilitati de impozitare.Am semnat acel act si as vrea sa stiu daca se mai poate face ceva. Am vazut aici pe forum ca alti arendatori au fost intrebati ce modalitate de plata aleg. Va Multumesc!
Numai Bine!
Cel mai recent răspuns: adipetroiu , utilizator 21:51, 18 Decembrie 2012
iata cum trebuie sa fie un contract de arenda

Nivelul arendei, modalitãti si termene de platã
– (1) Nivelul arendei este de .....7-800kg grau/ha/an, sau contravaloarea produselor.............. (cantitate produse, produse si bani sau numai bani).
(2) Plata arendei în naturã se face imediat dupã recoltarea culturii, dar nu mai târziu de 45 de zile. Produsul livrat de cãtre arendator va corespunde din punct de vedere calitativ.
(3) Plata arendei în bani se face la un pret stabilit prin întelegerea pãrtilor. Plata se face pânã la 45 de zile de la recoltarea produsului respectiv. Plata în bani se va face direct la sediul arendasului sau prin mandat postal la adresa arendatorului.
(4) Contractele de arendare încheiate în scris si înregistrate la consiliul local constituie titluri executorii pentru plata arendei la termenele si în modalitãtile stabilite în contract.
(5) Nivelul arendei nu poate fi modificat de arendator ca urmare a unor pierderi datorate unor factori naturali (calamitãti). Arendasul va acoperi pierderile prin asigurarea culturilor împotriva unor factori de risc.
(6) Pãrtile sunt obligate sã notifice primãriei la care a fost înregistrat contractul de arendare orice modificare a nivelului arendei.

Drepturile si obligatiile pãrtilor
– Drepturile si obligatiile arendatorului sunt urmãtoarele:
a) sã predea terenul agricol arendasului la termen si în conditiile stabilite de prezentul contract;
b) sã îl garanteze pe arendas de evictiune totalã sau partialã, precum si de viciile ascunse ale lucrului pe care îl arendeazã;
c) sã nu ia niciun fel de mãsuri în legãturã cu exploatarea terenului arendat, de naturã sã-l tulbure pe arendas;
d) sã controleze oricând modul în care arendasul exploateazã terenul arendat. Pe timpul controlului, arendatorul va fi însotit de arendas sau de un împuternicit al acestuia;
e) în caz de tulburãri ale tertilor în exploatarea normalã a terenului, sã actioneze împreunã cu arendasul, potrivit legii, pentru încetarea actelor de tulburare;
f) sã plãteascã taxele si impozitele datorate pentru terenurile arendate;
g) sã îl încunostinteze în scris pe arendas de intentia sa de a reînnoi sau nu contractul cu cel putin un an înainte de a expira prezentul contract;
h) sã primeascã, la încetarea contractului, terenul care a fãcut obiectul acestuia.

– Drepturile si obligatiile arendasului sunt urmãtoarele:
a) sã primeascã terenul arendat la termen si în conditiile stabilite de prezentul contract;
b) sã întrebuinteze terenul pe care l-a arendat ca un bun proprietar, în conditiile stabilite prin contract;
c) sã mentinã potentialul de productie si sã nu degradeze terenul arendat;
d) sã nu schimbe categoria de folosintã a terenului arendat fãrã acordul scris al arendatorului;
e) sã plãteascã arenda la termenul si în conditiile prevãzute la cap. V;
f) sã cearã acordul arendatorului pentru efectuarea eventualelor investitii pe teren;
g) sã suporte taxele de redactare si înregistrare a contractului;
h) în vederea recuperãrii daunelor produse de calamitãti naturale, sã încheie contracte de asigurare a culturilor pe care le înfiinteazã pe terenul arendat;
i) sã comunice arendatorului si sã solicite acestuia sã intervinã în cazurile în care este tulburat de terti în exploatarea terenului arendat;
j) sã încunostinteze în scris pe arendator de intentia sa de a reînnoi sau nu contractul cu cel putin un an înainte de a expira prezentul contract;
k) la încetarea contractului, are obligatia de a restitui terenul arendat în starea în care l-a primit de la arendator;
l) sã plãteascã impozitele datorate pe veniturile realizate din exploatarea terenului arendat;
m are dreptul de preemptiune în cazul înstrãinãrii prin vânzare de cãtre arendator a terenului prevãzut prin prezentul contract.

Rãspunderea
– (1) În caz de neexecutare culpabilã a obligatiilor de cãtre una dintre pãrti, contractul se considerã reziliat de drept fãrã interventia instantei.
(2) Pentru neplata la timp a arendei, arendasul va plãti penalitãti de întârziere în procent de ............% pe zi din suma datoratã.

Încetarea contractului
(1) Contractul înceteazã de drept la expirarea termenului pentru care a fost arendat terenul.
(2) În cazul mortii arendatorului sau a arendasului, contractul va continua dacã mostenitorii majori vor comunica în scris intentiile lor în acest sens si vor avea acordul scris al celeilalte pãrti, în termen de 30 de zile de la data decesului, conform art. 1850 din Legea nr. 287/2009 – Codul Civil, republicat.
(3) Contractul de arendare poate fi cesionat sotului/sotiei coparticipant/coparticipante la exploatarea terenului arendat sau descendentilor lor care au împlinit vârsta majoratului, conform art. 1846 din Codul Civil, republicat.
(4) La data încetãrii contractului, acesta poate fi reînnoit prin acordul pãrtilor, cu respectarea prevederilor alin (1) si (2) art. 1848 Legea nr. 287/2009 – Codul Civil, republicat.
(5) Contractul de arendare încetează prin falimentul arendaşului, conform prevederilor art. 1850 din Legea nr. 287/2009 – Codul Civil, republicat.
exista 2 posibilitati, impozitul pe venitul din arenda il plateste arendasul prin oprire la sursa sau il plateste arendatorul la administratia financiara.
Va Multumesc pentru explicatii. Eu intrebam doar daca pot contesta modalitatea prin care am fost pus sa semnez acel act aditional la contractul de arenda, nefiind informat ca sunt 2 posibilitati de plata a impozitului. Eu pot cere modificarea actului aditional pe care l-am semnat, in care scrie ca eu am ales plata impozitului in sistem real?

Ultima modificare: Marți, 18 Decembrie 2012
adipetroiu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva pe cereale elis57 elis57 Va rog, daca poate cineva sa ma lamureasca in legatura cu urmatorul aspect: Am un contract de arenda pentru o anumota suprafata de teren incheiat cu o ... (vezi toată discuția)
Contrat de arendare alexuta123456789 alexuta123456789 Buna ziua!Cine ma ajuta si pe mine cu un model ' contract de arendare' dupa noua lege .(sa fie varianta care a intrat in vigoare )mULTUMESC FRUMOS (vezi toată discuția)
Contract de arenda ASPAZIA ASPAZIA Buna Ziua, va rog frumos sa-mi aratati un Contract cadru de Arenda in speta pentru arendarea unei suprafete considerabile de pamant ( peste 90 HA ... (vezi toată discuția)