lorettagodeanu a scris:
care este diferenta intre o persoana fizica si una juridica mai pe larg si mai pe inteles va rog frumos daca se poate
Buna ziua,
In contextul acestor ultime zile, o
diferenta majora intre cele doua feluri de "persoane" este aceea ca o persoana juridica, spre deosebire de una fizica, nu poate fi intrebata: -
Tu cu cine votezi ?
In alta ordine de idei:
persoana juridica - orice subiect colectiv de drept care a fost infiintat in conformitate cu legislatia;
subiect colectiv de drept = un colectiv de oameni care, intrunind conditiile cerute de lege, este titular de drepturi subiective si obligatii civile.
persoana fizica se admite principiul potrivit caruia orice fiinta umana este persoana fizica – subiect de drept; numai oamenii au calitatea de persoane fizice, adica de subiecte de drept.
Fiecare persoana fizica are capacitate civila, în mod egal si fara ca sexul, rasa, nationalitatea, religia, gradul de cultura sau originea sa aiba vreo înrâurire (art. 4 din Decretul nr. 31/1954).
O parte componenta a capacitatii civile este capacitatea de folosinta.
În definirea capacitatii de folosinta a persoanei fizice, se tine seama si de prevederile art. 5 alin. (d) din Decretul nr. 31/1954: „Capacitatea de folosinta este aptitudinea unei persoane de a avea drepturi si obligatii”.
Pornind de la aceste premise, capacitatea de folosinta a persoanei fizice se intelege ca fiind acea parte a capacitatii civile care consta în aptitudinea omului de a avea drepturi si obligatii civile (Gh. Beleiu, Drept civil român, Casa de Editura si Presa „Sansa”, Bucuresti, 1992, p. 249).
Aceste definitii tin seama de dispozitia, de principiu, a art. 12 alin. (1) din Decretul nr. 31/1954.
Cu stima,
Expert judiciar, Eugen Marcov