avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Întrebare în legătură cu percheziția informatică
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Întrebare în legătură cu percheziția informatică

Este obligatorie reținerea pc-ului/laptop-ului pentru efectuarea percheziției informatice?
Se poate dispune expertizarea psihiatrică a unei persoane suspectate de comiterea unei infracțiuni dacă la percheziția informatică nu se găsește nici un indiciu cu privire la infracțiunea care face obiectul cercetării, în schimb se găsesc indicii care trezesc suspiciuni cu privire la starea mintală a persoanei în cauză? De exemplu dacă organul de urmărire penală descoperă activitatea unui utilizator de pe acest site și consideră că aceasta este ”ciudată”, fiind întărâtat și de faptul că asupra utilizatorului planează suspiciunea comiterii unei infracțiuni.
Ultima modificare: Joi, 3 Mai 2018
ContSters396991, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters396991 , utilizator 10:28, 5 Iunie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca sa se dispuna expertiza trebuie sa aiba ceva la baza...
Nu se poate veni asa...buna ziua, am venit sa va iau PC-ul pt o expertiza...ca banuim noi ca e in neregula ceva cu dvs...sunteti prea ciudat...
Ati inteles?

Se ia calculatorul deoarece nu se face acasa la om...
Ultima modificare: Joi, 3 Mai 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Cum sa spun, starea mintala este o problema personala (privata), atat timp cat persoana respectiva nu este un pericol pentru sine sau pentru altii. Deci justitia nu poate lua masuri decat daca sunteti un pericol pentru sine sau pentru altii. Adica pericol nu in sens generic ca sfatuiti pe altii sa nu se vaccineze sau sa devina vegani, ci pericol real, amenintare directa de a produce violenta, indemnare la suicid sau chestii asemanatoare.
Mulțumesc pentru raspuns. Am gasit și răspunsul la prima întrebare, se regăsește în dispozițiile articolului 138, alineatul 1, litera b, și alineatele 3, 4, 5 ale aceluiași articol din Codul de Procedură Penală. Intrebarea avea legătură cu metodele speciale de supraveghere sau cercetare, dar nu toți avem cunoștințe în domeniul juridic și de aceea cerem uneori părerea avocaților.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
De exemplu nu e prevazuta nicio pedeapsa penala pentru simplul fapt de a fi schizofrenic.
A fi schizofrenic nu este un comportament prohibit nici în norma juridică civilă, însă ”O persoana poate fi internata prin procedura de internare nevoluntara numai daca un medic psihiatru abilitat hotaraste ca persoana sufera de o tulburare psihica si considera ca:
a) din cauza acestei tulburari psihice exista pericolul iminent de vatamare pentru sine sau pentru alte persoane;
b) in cazul unei persoane suferind de o tulburare psihica grava, neinternarea ar putea antrena o grava deteriorare a starii sale sau ar impiedica sa i se acorde tratamentul adecvat.
Schizofrenia este considerată o tulburare psihică gravă.

Alte discuții în legătură

Câteva întrebări în legătură cu legea 487/2002 ContSters396991 ContSters396991 Legea 487/2002 Art.54 ”O persoană poate fi internată prin procedura de internare nevoluntară numai dacă un medic psihiatru abilitat hotărăşte că ... (vezi toată discuția)
Cum ajuti un bolnav de schizofrenie care se izoleaza si nu vrea sa fie ajutat? Vanessica89 Vanessica89 O matusa sufera de schizofrenie si refuza sa mai raspunda la usa si sa primeasca ajutor. Nu are venituri, fiica fiind singura care ii asigura traiul. Precizez ... (vezi toată discuția)
Internare ContSters452501 ContSters452501 Daca o persoana are varsta de 22 ani,care este dreptul alteia,in special parinti, de a o interna intr un spital de neuropsihiatrie, pe motiv ca a fost pana la ... (vezi toată discuția)