avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Întrebare în legătură cu percheziția informatică
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Întrebare în legătură cu percheziția informatică

Este obligatorie reținerea pc-ului/laptop-ului pentru efectuarea percheziției informatice?
Se poate dispune expertizarea psihiatrică a unei persoane suspectate de comiterea unei infracțiuni dacă la percheziția informatică nu se găsește nici un indiciu cu privire la infracțiunea care face obiectul cercetării, în schimb se găsesc indicii care trezesc suspiciuni cu privire la starea mintală a persoanei în cauză? De exemplu dacă organul de urmărire penală descoperă activitatea unui utilizator de pe acest site și consideră că aceasta este ”ciudată”, fiind întărâtat și de faptul că asupra utilizatorului planează suspiciunea comiterii unei infracțiuni.
Ultima modificare: Joi, 3 Mai 2018
ContSters396991, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters396991 , utilizator 10:28, 5 Iunie 2018
Aia e o procedura civila, nu penala.
tgeorgescu a scris:
De exemplu nu e prevazuta nicio pedeapsa penala pentru simplul fapt de a fi schizofrenic.

Răspunzând în consecință, m-am referit la faptul că a fi schizofrenic nu înseamnă a avea un comportament prohibit nici prin norma juridică civilă, întrucât simplul fapt de a fi schizofrenic nu este interzis în mod clar prin nici o lege.
Nu știu în ce calitate dați răspunsuri cu tentă ironică, dar în mod cert nu sunteți avocat.
Ultima modificare: Luni, 4 Iunie 2018
ContSters396991, utilizator
Nici nu am pretins ca as fi avocat. Si nu vad de ce ar fi tenta ironica: ce voiam sa spun este ca daca nu sunteti un pericol pentru altii sau pentru sine, nu este treaba procurorului daca aveti o boala psihica. Asta ati afirmat: "în schimb se găsesc indicii care trezesc suspiciuni cu privire la starea mintală a persoanei în cauză". La asta am raspuns.

Daca ati comis o infractiune, se pune imediat problema discernamantului, iar in acest context indiciile pot fi relevante pentru procuror sau judecator.
Ultima modificare: Marți, 5 Iunie 2018
tgeorgescu, utilizator
Faptul că nu am comis nici o infracțiune și că nu am asemenea intenții nu îmi dă asigurarea că nu sunt suspectat într-o cauză penală. ”Orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăției sale printr-o hotărâre penală definitivă”, deci nu numai persoana care are calitatea de suspect sau inculpat, însă metodele speciale de supraveghere sau cercetare se pun în aplicare fără știrea persoanei vizate.
De la o cauză penală la o cauză civilă e doar un pas pe care procurorul poate să îl facă într-un cadru legal, în situația în care nu adună suficiente probe pentru a pune sub acuzare persoana vizată.
Cadrul legal este următorul:
Legea 487/2002 republicată 2012
Art. 56
”(1) Solicitarea internarii nevoluntare a unei persoane se realizeaza de catre:
a) medicul de familie sau medicul specialist psihiatru care are in ingrijire aceasta persoana;
b) familia persoanei;
c) reprezentantii administratiei publice locale cu atributii in domeniul social-medical si de ordine publica;
d) reprezentantii plitiei, jandarmeriei sau ai pompierilor, precum si de catre procuror;
e) instanta de judecata civila, ori de cate ori apreciaza ca starea sanatatii mintale a unei persoane aflate in cursul judecatii ar putea necesita internare nevoluntara.
(2) Motivele solicitarii internarii nevoluntare se certifica sub semnatura de catre persoanele mentionate la alin. (1), cu specificarea propriilor date de identitate, descrierea circumstantelor care au condus la solicitarea de internare nevoluntara, a datelor de identitate ale persoanei in cauza si a antecedentelor medicale cunoscute.
(3) Procedura revazuta la art. 61 si urmatoarele se aplica in mod corespunzator.”
Așadar procurorul poate solicita internarea nevoluntară a unei persoane dacă găsește indicii care trezesc suspiciuni cu privire la starea mintală a acesteia, deși aprecierea sa poate fi eronată.
Ultima modificare: Marți, 5 Iunie 2018
ContSters396991, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Câteva întrebări în legătură cu legea 487/2002 ContSters396991 ContSters396991 Legea 487/2002 Art.54 ”O persoană poate fi internată prin procedura de internare nevoluntară numai dacă un medic psihiatru abilitat hotărăşte că ... (vezi toată discuția)
Cum ajuti un bolnav de schizofrenie care se izoleaza si nu vrea sa fie ajutat? Vanessica89 Vanessica89 O matusa sufera de schizofrenie si refuza sa mai raspunda la usa si sa primeasca ajutor. Nu are venituri, fiica fiind singura care ii asigura traiul. Precizez ... (vezi toată discuția)
Internare ContSters452501 ContSters452501 Daca o persoana are varsta de 22 ani,care este dreptul alteia,in special parinti, de a o interna intr un spital de neuropsihiatrie, pe motiv ca a fost pana la ... (vezi toată discuția)