avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum ajuti un bolnav de schizofrenie care se izoleaza ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum ajuti un bolnav de schizofrenie care se izoleaza si nu vrea sa fie ajutat?

O matusa sufera de schizofrenie si refuza sa mai raspunda la usa si sa primeasca ajutor. Nu are venituri, fiica fiind singura care ii asigura traiul. Precizez ca aceasta nu locuireste cu persoana bolnava, ci doar saptamanal o vizita si se ocupa sa ii asigure toate cele necesare. De la o vreme refuza sa ii mai raspunda si sa ii deschida usa. Refuza sa mearga la medicul de familie pentru a isi lua reteta, semn ca nu isi mai urmeaza tratamentul de o vreme buna. Persoanele care o cunosteau nu o mai recunosc pe strada, aratand vizibil slabita si cu o stare precara. Conditiile in care locuieste sunt extrem de precare, aceasta neasigurandu-si o igiena corespunzatoare. Ce se poate face in acest caz? Inteleg ca se poate cere internarea involuntara, insa la ce institutie trebuie sa apelezi ca sa poti ajunge cu bolnavul in faza de transport la spital si consult psihiatric? Persoana nu este violenta, politia sustine ca poate interveni numai in cazuri de violenta. Ce este de facut? Fiica este disperata stiind ca mama sa isi face rau singura.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 21:40, 27 Iulie 2023
Art. 54. -
O persoană poate fi internată prin procedura de internare nevoluntară numai dacă un medic psihiatru abilitat hotărăşte că persoana suferă de o tulburare psihică şi consideră că:

a) din cauza acestei tulburări psihice există pericolul iminent de vătămare pentru sine sau pentru alte persoane;


b) în cazul unei persoane suferind de o tulburare psihică gravă, neinternarea ar putea antrena o gravă deteriorare a stării sale sau ar împiedica să i se acorde tratamentul adecvat.


Art. 56. -
(1) Solicitarea internării nevoluntare a unei persoane se realizează de către:


a) medicul de familie sau medicul specialist psihiatru care are în îngrijire această persoană;

b) familia persoanei;

c) reprezentanţii administraţiei publice locale cu atribuţii în domeniul social-medical şi de ordine publică;


Art. 57. -
(1) Transportul persoanei în cauză la spitalul de psihiatrie se realizează, de regulă, prin intermediul serviciului de ambulanţă. În cazul în care comportamentul persoanei în cauză este vădit periculos pentru sine sau pentru alte persoane, transportul acesteia la spitalul de psihiatrie se realizează cu ajutorul poliţiei, jandarmeriei, pompierilor, în condiţiile respectării tuturor măsurilor posibile de siguranţă şi respectării integrităţii fizice şi demnităţii persoanei.

(2) Transportul bolnavului psihic cu ambulanţa se efectuează, întotdeauna, cu însoţitor.

Art. 58. -
Medicul psihiatru, după evaluarea stării de sănătate mintală a persoanei aduse şi după aprecierea oportunităţii internării nevoluntare, are obligaţia de a informa imediat persoana respectivă şi reprezentantul legal al acesteia cu privire la hotărârea de a o supune unui tratament psihiatric, precum şi cu privire la propunerea de a o supune internării nevoluntare. Totodată, în termen de cel mult 24 de ore de la evaluare, medicul psihiatru trimite documentaţia necesară propunerii de internare nevoluntară comisiei prevăzute la art. 61 alin. (1), prin conducerea unităţii medicale respective, şi informează persoana că va fi examinată de către această comisie, aducând aceasta la cunoştinţa reprezentantului legal sau convenţional al pacientului.

Deci ar trebui sa se ia legatura cu medicul de familie sau psihiatru.

De cand cu legea asta, treburile au devenit complicate, greu de intrat peste vointa bolnavului.
Puteti sa cereti sprijin si de la dgaspc.
Ultima modificare: Joi, 27 Iulie 2023
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Câteva întrebări în legătură cu legea 487/2002 ContSters396991 ContSters396991 Legea 487/2002 Art.54 ”O persoană poate fi internată prin procedura de internare nevoluntară numai dacă un medic psihiatru abilitat hotărăşte că ... (vezi toată discuția)
Bolnav psihic doichitahorescu doichitahorescu As dori sa aflu cum poate fi internata o ruda cu boala psihica dar cu discernamantul neafectat, care se opune internarii intr-un spital de boli nervoase. ... (vezi toată discuția)
Internare ContSters452501 ContSters452501 Daca o persoana are varsta de 22 ani,care este dreptul alteia,in special parinti, de a o interna intr un spital de neuropsihiatrie, pe motiv ca a fost pana la ... (vezi toată discuția)