avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Respingere de catre autoritatile din Romania a ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Respingere de catre autoritatile din Romania a procurii incheiate in SUA

Buna ziua,



Sunt titularul unui permis de conducere romanesc obtinut in Romania in anul 2008 pentru categoria B de vehicule, iar in luna martie a acestui an a expirat, aflandu-ma in SUA la acea data.

In cazul cetatenilor romani cu domiciliul sau resedinta in Romania, dar care se afla temporar in SUA, preschimbarea permisului de conducere romanesc se solicita de catre titular, prin mandatar, cu procura speciala.

Aceasta procura speciala poate fi incheiata la Ambasada Romaniei la Washington sau la unul dintre Consulatele Generale ale Romaniei in SUA.
Desi nu se percepe taxa pentru acest serviciu consular, procedurile impun deplasarea la sediul institutiei si prezentarea in persoana a mandantului (declarantului, petentului) in fata consulului sau functionarului consular.

Avand in vedere intinderea tarii, deplasarea la sediul Misiunii diplomatice a Romaniei in capitala sau la oficiile consulare de cariera se dovedeste a fi parte dintr-o serie de proceduri anevoioase.
Prezenta institutionala a Romaniei in SUA este reprezentata de catre Ambasada Romaniei la Washington si trei Consulate Generale ale Romaniei cu atributii consulare care implica exercitarea autoritatii de stat.
Celelalte insitutii sunt Consulate Onorifice si nu reprezinta oficii consulare de cariera, drept care nu proceseaza servicii consulare care implica exercitarea autoritatii de stat (nu elibereaza documente si nu desfasoara activitati notariale).


In aceste conditii, se permite intocmirea acestor procuri (necesare la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor sau DRPCIV) si la notari americani, caz in care este obligatorie autentificarea, in acest sens trebuind "să îndeplinească condițiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila conform Convenției de la Haga din 1961 privind suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine”.

Pe pagina de Internet a Ambasadei Romaniei in Statele Unite ale Americii, la sectiunea "Acte notariale Redactarea și autentificarea procurilor și a declarațiilor II. Întocmirea procurilor la notari locali (americani):


Deoarece România și SUA sunt semnatare ale Convenţiei de la Haga din 1961 privind suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, astfel de înscrisuri, dacă sunt apostilate de Secretarul de Stat al Statului în care s-a încheiat actul, sunt legal întocmite pentru a fi utilizate în afara SUA.

Mai multe informaţii despre "Apostila de la Haga" puteţi citi aici: [ link extern ] "

Pe aceeasi pagina sunt prezentate 2 linkuri cu trimitere la Wikipedia: "Detalii privind semnificaţia "suprimării cerinţelor supralegalizării" se pot obţine de la acest link: [ link extern ] ă)."
Accesand linkul in limba română, citim: "România a aderat la 16 martie 2001 la Convenția de la Haga din 5 octombrie 1961[3] [...]
Orice document pe care s-a aplicat apostila Convenției de la Haga este automat recunoscut pentru folosirea, fără alte cerințe, în oricare dintre celelalte țări semnatare.[2]"


Conform celor de mai sus, daca procura incheiata in SUA la un notar american are aplicata Apostila conform Convenţiei de la Haga din 1961, aceasta va putea fi folosita in Romania intrucat este legal intocmita, respectiv indeplineste cerintele prevazute de legea romana pentru incheierea unui inscris in forma autentica. Rezulta, asadar, ca orice procura incheiata la un notar local (american) din SUA, conform legilor americane ale statului in jurisdictia caruia isi desfasoara activitatea notarul respectiv, va fi recunoscuta si acceptata cu forta deplina probanta in orice operatiune din Romania, fara a putea fi atacata ca avand vicii de fond sau forma, in conditiile in care i-a fost aplicata Apostila Convenţiei de la Haga din 1961.



In ciuda acestor precizari referitoare la importanta si semnificatia Apostilei Conventiei de la Haga, stabilindu-se in mod clar ca reprezinta un element sine qua non in procedura de autentificare si pentru a face documentul inatacabil in afara SUA, Ambasada Romaniei la Washington, D.C., avertizeaza asupra unui aspect extrem de important prin consecintele pe care le poate avea:


"Din păcate, deoarece atribuţiile legale ale notarilor americani sunt mai reduse decât cele ale notarilor români, notarii publici din SUA au dreptul doar să certifice fapte sau documente, dar nu şi să le autentifice (!). Autentificarea se face exclusiv printr-o autoritate auperioară lor (Secretarul de Stat, care aplică Apostila Convenţiei de la Haga din 1961).”

"Conform legilor americane (specifice fiecărui Stat din SUA), înscrisurile notariale ale notarilor publici din SUA se încheie, de regulă, doar cu o "încheiere scurtă" de certificare, parafa și semnătura notarului. În România, o asemenea încheiere nu poate fi considerată "în formă autentică", fiind analizată dacă ea corespunde sau nu cerinţelor Legii Notarilor Publici din România. Astfel, fără o încheiere de autentificare conform legii române sau când aceasta este incompletă faţă de prevederile legii române, ori când textul înscrisului este în limba română (notarul fiind american şi neprecizând că ar cunoaşte limba română), înscrisurile întocmite în SUA, chiar dacă sunt apostilate conform cerințelor legale (Convenția de la Haga din 1961), pot fi totuși respinse de autoritățile din România, motivul fiind neîndeplinirea cerințelor prevăzute de legea română pentru încheierea unui înscris în "formă autentică". [...].
"Pentru proceduri la care legea română sau procedurile autorităţilor române nu solicită întocmirea înscrisurilor în formă autentică (cum ar fi procurile pentru solicitarea şi ridicarea unui certificat, apostilarea unui document de studii, o declarație de însoțire minor, înscrierea de menţiuni de stare civilă, etc.), nu ar trebui să fie impedimente în utilizarea înscrisurilor autentificate de notari americani (și apostilate apoi la Secretarul de Stat al statului american respectiv)."
"NOTĂ: Dacă înscrisul este redactat în limba română, notarul (american) trebuie în mod obligatoriu să menționeze că limba română îi este cunoscută! “ "Totuşi, datorită unor situaţii apărute tot mai des în ultimul timp, în care autorităţi din România au respins şi înscrisuri încheiate la notari americani şi apostilate, pentru situaţii în care "forma autentică" nu era expres cerută de lege, au fost demarate demersuri la autorităţile competente din România pentru a soluţiona sau clarifica această problemă şi să indice MAE în mod predictibil care este acceptabilitatea în România a înscrisurilor întocmite la notari americani (conform legii americane) şi sub ce formă.
Până în prezent nu am primit o soluţionare favorabilă acestor cereri."



Pe aceasta cale, as dori ca cineva cu competente in domeniu sa comenteze aceste aspecte, daca poate fi justificata violarea de catre autoritatile statului roman a conventiilor internationale la care Romania este parte, prin respingerea actelor notariale incheiate la notari din Statele Unite ale Americii si pe care s-a aplicat apostila de catre autoritati americane superioare notarilor locali.


A se avea in vedere paragrafele:

"Deoarece România și SUA sunt semnatare ale Convenţiei de la Haga din 1961 privind suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, astfel de înscrisuri, dacă sunt apostilate de Secretarul de Stat al Statului în care s-a încheiat actul, sunt legal întocmite pentru a fi utilizate în afara SUA."

"Orice document pe care s-a aplicat apostila Convenției de la Haga este automat recunoscut pentru folosirea, fără alte cerințe, în oricare dintre celelalte țări semnatare.”




Va multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Mai 2018
global_bystander, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 12:46, 5 Mai 2018
Convențiile la care statul Român este parte trebuie respectate de autoritățile.de stat.Este clar acest lucru.
Cu ce motivare au respins autoritățile romane?
Au facut vorbire si de convenție?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dreptul international privat este plin mai degraba de ipoteze si teorii majoritare / minoritare decat de certitudini. Intr-adevar aveti dreptate, apostila de la Haga ar trebui sa va scuteasca de alte supralegalizari, iar continutul actului incheiat intr-un stat semnatar, ar trebui recunoscut in celalalt stat semnatar. Valoarea probatorie a continutului actului insa nu este data de apostila ci de legile aplicabile fiecaruia dintre cele doua state.
Actele incheiate in fata unui notar US au forta probanta pe care le-o confera legislatia US, care este foarte diferita de echivalentul unui act notarial emis de un notar roman. US fiind legislatie common law, ceea ce doriti sa obtineti in Romania de la notar, veti obtine in US probabil de la solicitor. Legislatiile common law par sa fi pastrat notarii mai degraba pentru certificari (de semnaturi, copii de acte, etc) decat autentificari (unde notarul poate conferi forta probanta continutului unui act)
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Mai 2018
CaraD, utilizator
global_bystander, găsiți aici:

www.avocatnet.ro/forum/discu...

o discuție foarte interesantă cu acest subiect.
In esenta la ce foloseste procura?
Sa se ateste faptul că a semnat mandantul.
Este o situație ridicolă din punctul meu de vedere.
De acceptat se acceptau iar acum nu se mai accepta...

Societatea civilă în România ă pierdut si pierde foarte mult teren in fata unor abuzuri bazate pe o birocrație absurdă.

Dacă o normă de drept prevede ceva acea normă trebuie respectată de stat si de toti destinatari săi.
Este însă specific ca in Romania sa fie necesar sa deschizi proces pentru a obține ceea ce este de bun simt.
Abuzurile pornesc si de acolo de unde omul nu are chef sa dea in judecata.
De la o chestiune simpla se ajunge la un mare deranj.

Din pacate în România nu se acordă daune morale pentru deranj.
În alte state europene se respecta deranjul si se acordă daune morale.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Mai 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura cu apostila din sua infojuridic infojuridic Buna ziua, Un caz in care vanzatorul are o procura cu apostila din SUA. Articolele sunt din legea notarilor 36/1995. Pe mine ma intereseaza daca: - ... (vezi toată discuția)
Procura din strainatate vanzare imobil NicolTudor NicolTudor Buna ziua, Doresc sa inchei un antecontract de vanzare-cumparare a unui imobil dobandit prin programul ''Prima casa''. Vanzatorul imobilului a incheiat in ... (vezi toată discuția)
Imputernicire din strainatate pentru cumparare imobil laudory laudory Traiesc in Insulele Cayman, vreau sa-l imputernicesc pe tatal meu sa cumpere un imobil in romania. Mi s-a spus ca act autentificat de la notar de aici urmat de ... (vezi toată discuția)