avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... angajare fara concurs la primarie
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

angajare fara concurs la primarie

Buna ziua,

Din cate stiu eu angajarea pe post la o institutie publica se face in urma unui concurs. La primaria x exista angajata o persoana pe postul de consilier juridic fara concurs dat, pe perioada determinata "pana la organizarea concursului".

Ceea ce doresc sa va intreb:
1. ca cetatean al comunei x am dreptul ca printr-o cerere sa solicit primariei x sa-mi dea informatii cu privire la aceasta angajare nelegala si daca da in termen de cate zile trebuie sa primesc raspuns? (face cererea mea obiectul prevederilor legii 544 privind liberul acces la informatii de interes public?)
2. cine este in masura sa controleze modalitatea in care a fost angajata aceasta persoana? Prefectura prin serviciile ei (corpul de control al prefectului) sau ITMul?
Trebuie sa fac o sesizare in acest scop?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 22:38, 29 Octombrie 2009
1. Da, aveti acest drept, posturile vacante, scoaterea lor la concurs si metodologia de participare si ocupare a acestor posturi in administratia publica, fac obiectul prevederilor legii 544;
2. Si prefectura, ca institutie ierarhic superioara primariei, prin directiile specializate de control si ITM-ul pe linia nasterii si desfasurarii legale a raporturilor juridice de munca.
3. Termenul legal de raspuns prevazut de L.544 este de 30 de zile de la data inregistrarii cererii la institutia careia v-ati adresat.

4. In legatura cu necesitatea ca dvs. sa "faceti o sesizare in acest scop", va raspund ca nicio prevedere legala nu va obliga la aceasta, iar a o face sau nu, tine atat de ...spiritul dvs, de corectitudine (sper), cat si de motivele reale ale initierii acestui demers. Uneori, nici dreptatea nu este idealul cel mai inalt, daca ascunde in spatele ei doar o dorinta de razbunare. Este numai o apreciere filozofica si morala.
Ultima modificare: Joi, 29 Octombrie 2009
ContSters36411, utilizator
dar termenul de 10 zile din legea 544? cand se aplica acesta? informatiile pe care le-am solicitat nu necesita o munca indelungata.
Consiliul local al comunei x avea infiintat un post de consilier juridic. S-a organizat concurs pe post...am fost declarata admisa in urma concursului (examen - fiind singura care m-am prezentat) In sedinta in care trebuia sa se faca incadrarea pe post s-a desfiintat postul la presiunile facute de primar. Am participat la aceasta sedinta de consiliu local si la punctul Diverse de pe ordine de zi l-am intrebat pe primar, care era prezent la sedinta cum este angajat juristul lui pentru ca nu am vazut nici un anunt de concurs. Raspunsul a fost unul dragut: este angajat pe perioada determinata pana la organizarea concursului.
In cazul dvs., consider ca aveti perfecta dreptate sa fiti indignata. Va sfatuiesc sa va adresati atat prefecturii cat si (ulterior raspunsului acesteia) instantelor de judecata competente pentru anularea deciziei de desfiintare a postului si repunerea partilor in situatia anterioara (inclusiv prin obligarea primariei de a va angaja pe post), aducind probele care sa dovedeasca faptul ca acea decizie a fost una dolosiva, care nu urmarea decat inlaturarea dvs. ( mai ales ca O.G.263 nu interzice ocuparea posturilor unice din administratia publica).
Succes. Chiar cred ca meritati, daca lucrurile stau asa cum le-ati prezentat.
Primarul - initiator al proiectului de hotarare privind desfiintarea postului- a invocat si OUG 34 din 11.04.2009.
Primarul nu credea ca se va organiza concurs, iar acum ca s-a organizat...i-a "indemnat" pe toti consilierii locali sa se foloseasca de juristul lui si sa desfiinteze postul de la Consiliul Local.
Ultima modificare: Joi, 29 Octombrie 2009
dbug, utilizator

Alte discuții în legătură

Obligativitatea organizarii concursului de recrutare secretar u.a.t. CarrieBradshaw CarrieBradshaw In urma unui anunt de pe site-ul ANFP, m-am inscris la un concurs pentru ocuparea unei functii publice vacante de secretar comuna. Cu o zi inainte de data ... (vezi toată discuția)
Procedura de ocupare a unui post vacant (functie publica din cadrul deconcentratelor) laura-olaru laura-olaru buna ziua, as vrea sa stiu care este procedura de ocupare a unui post vacant. In OUG 223/2008 se foloseste aceasta sintagma, respectiv \"procedura de ... (vezi toată discuția)
Organigrama si statul de functii - administratie publica mihaita10 mihaita10 Buna ziua, 1) Am fost functionar public, incadrat inspector la biroul resurse umane, mi- am dat demisia din functionar public, am dat concurs pe un post ... (vezi toată discuția)