Din cate stiu eu angajarea pe post la o institutie publica se face in urma unui concurs. La primaria x exista angajata o persoana pe postul de consilier juridic fara concurs dat, pe perioada determinata "pana la organizarea concursului".
Ceea ce doresc sa va intreb:
1. ca cetatean al comunei x am dreptul ca printr-o cerere sa solicit primariei x sa-mi dea informatii cu privire la aceasta angajare nelegala si daca da in termen de cate zile trebuie sa primesc raspuns? (face cererea mea obiectul prevederilor legii 544 privind liberul acces la informatii de interes public?)
2. cine este in masura sa controleze modalitatea in care a fost angajata aceasta persoana? Prefectura prin serviciile ei (corpul de control al prefectului) sau ITMul?
Trebuie sa fac o sesizare in acest scop?
Va multumesc
1. sa intelegem ca in primarie mai exista angajat un jurist, in cadrul aparatului propriu de lucru, care a preluat si atributiile postului de consilier juridic din aparatul permanent de lucru al Consiliului local?
2. daca acea persoana a dat concurs pentru angajarea initiala, primarul poate sa-i delege atributii suplimentare (cum ar fi consultanta juridica acordata consiliului local), prin dispozitie, fara a mai organiza un concurs suplimentar.
3. OG 34/2009 a suspendat ocuparea prin concurs a posturilor dupa data de 14.04.2009 - art. 22 prevede ca posturile pentru care au fost demarate procedurile de ocupare prin concurs se ocupa, in conditiile legii. Posturile devenite vacante dupa intrarea in vigoare a ordonantei, pot fi scoase la concurs in porportie de 1 la 15. Deci, daca la data de 14.04.2009 erau deja demarate procedurile legale de concurs, dl. primar nu avea motive sa le blocheze. Insa, daca concursul a fost organizat ulterior, fara respectarea proportiei de 1 post scos la concurs la 15 posturi vacantate, acel concurs a fost organizat ilegal.