avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... schimbarea propetarului unui teren oferit in baza ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

schimbarea propetarului unui teren oferit in baza legii nr.15/2003

As dori sa stiu daca pentru terenurile acordate tinerilor sub 35 de ani in în baza Legii nr. 15/2003 exista vreo forma legala prin care titularul, dupa repartizarea terenului ,il poate ceda unei rude de gradul I iar titul de propietate si toate actele inclusiv autorizatia de3 constructie pot fi trecute pe numele celui ce il va primi.
Cel mai recent răspuns: cristina_flmn , utilizator 09:21, 30 Octombrie 2009
Nu. Transmiterea dreptului de folosinta asupra terenului atribuit in baza legii 15/2003 se transmite doar prin mostenire. Insa, daca beneficiarul a si cumparat terenul de la primarie, tot in baza legii 15/2003, il poate ceda oricui doreste.
Iti multumesc pentru raspuns.Acest teren nu a fost cumparat de la primarie, doar mi-a fost incredintat si se va face titlu de propietate pe el.Insa sunt obligata ca in termen de 5 ani sa am o autorizatie de constructie si sa si incep constructia efectiv.Problema e ca de acest teren nu voi beneficia eu in mod direct ci fratele si as fi preferat sa ii cedez cumva ca toate actele sa fie pe numele lui.de la primarie mi s-a spus ca ar fi o posibilitate doar dupa ce au fost finalizate actele printr-o cedare prin notariat insa nu erau foarte siguri.So....se poate sau nu?
Atentie la termenul de incepere a constructiei, care este de 1 an de la data atriburii terenului, nu de 5 asa cum v-a spus primaria:
ART. 5 din legea 15/2003
(1) Beneficiarul terenului pentru construirea unei locuinţe proprietate personală este obligat sa înceapă construcţia locuinţei în termen de un an de la data atribuirii terenului şi sa o realizeze cu respectarea prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) În cazul nerespectării condiţiilor prevăzute la alin. (1), prin hotărâre a consiliului local i se retrage beneficiarului dreptul de folosinta asupra terenului atribuit.
De asemenea, art. 8 din lege prevede:
Dupa finalizarea construirii locuintei, consiliul local poate hotari, la solicitarea proprietarului locuintei, vanzarea directa catre acesta a terenului respectiv. Pretul de vanzare se stabileste prin expertiza tehnica, intocmita de un expert evaluator autorizat si aprobata de consiliul local.
Avand in vedere faptul ca darea in folosinta a terenului este strict personala, este de preferat sa asteptati edificarea constructiei pentru a primi titlu de proprietate pentru teren si apoi sa-l puteti instraina, impreuna cu casa, catre frate, respectand forma autentica.
Ultima modificare: Joi, 29 Octombrie 2009
Kyandra, moderator
Multumesc pentru informatiile oferite!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea15 roxi17 roxi17 Buna ziua...am si eu o nelamurire...am primit o suprafata de teren in folosinta gratuita in baza legii 15 din 2003...din cate am inteles terenul nu se poate ... (vezi toată discuția)
Bună ziua acum 5 ani am obținut un teren în baza legii 15/2003, ... mariusionutvoinea mariusionutvoinea Bună ziua Acum 5 ani am obținut un teren în baza legii 15/2003, concesionat de primăria Tunari în vederea construirii unei locuințe. În 2018 am ... (vezi toată discuția)
Buna ziua , urmare a decesului beneficiarului de teren pe legea ... floare de gheata floare de gheata Buna ziua , Urmare a decesului beneficiarului de teren pe legea 15/2003, sotia supravietuitoare poate beneficia in continuare de teren cu act aditional de ... (vezi toată discuția)