Buna ziua
Am o intrebare legata de, mostenirea de la bunici care i se cuvine, prin lege, tatalui meu.
Tata a decedat anul trecut. De la bunici (parintii tatalui) a ramas o casa cu gradina in jur si pamant. Pamantul s-a impartit la cei 5 frati iar legat de casa, atat tata cat si unchiul au dat o suma de bani la fiecare sora si au impartit casa in jumatate (mentionez ca nu este nici un act doveditor, doar vorbe cum au stabilti fratii intre ei).
Acum dupa moarte tatalui, am ramas doua surori si mama si tot primim amenintari din partea unchiului ca vrea cheia de la partea noastra de casa. Mai.mult el , impreuna cu surorile care l-au numit sef pe unchiul vor sa faca lucrari de renovare fara sa ne intrebe ori sa fi vorbit initial. Vor sa ne scoatem toate lucrurile din partea noastra de casa si sa plecam. Vor sa se faca o alta reimparteala a casei, iar noua sa ne dea o parte, nu stim cat si sa plecam.
Intrebarea este, pana la ce punct sunt indreptatiti sa faca acest lucru, mai ales ca de cand au murit bunicii cine a platit impozitul pe casa a fost tata si unchiul in parti legale, iar anul asta noi si unchiul in parti egale (avem chitanta). Pana la ce punct sunt ei indreptatiti sa actioneze cum vor si sa nu respecte ceea ce s-a hotarat.
Noi le-am spus ca daca ar fi sa se imparta din nou casa la 5 si noua ni s-ar cuveni partea tatei.
Va rog sa ne ajutati si sa ne indrumati care ne sunt drepturile si daca putem, in cazul in care vor sa inceapa lucrari pe partea noastra sau sa intre in partea noastra de casa sa faca lucrari, sa facem denunt la politie. Va multumesc anticipat
CaraD
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
De acord ca tatalui dvs i se cuvine prin lege o anumita cota din mostenirea parintilor sai, dar ar mai fi necesar si un act din care sa reiasa lucrul acesta, un certificat de mostenitor.
Din ce povestiti, nu cred ca veti merge cu tot la notar in buna intelegere asa incat sa primeasca fiecare cota ce i se cuvine sau sa admita ca a vandut deja aceasta cota.
Parerea mea ar fi sa gasiti un avocat din zona si sa faceti o cerere de chemare a rudelor in judecata pentru succesiune si iesirea din indiviziune
Sa inteleg atunci ca ei au toate drepturile sa faca ceea ce au hotarat fara sa ne consulte si sa intre peste noi in jumatatea de casa, chiar daca de atatia ani cine s-a ocupat de plata impozitelor casei au fost unchiul si tata in parti egale?
Noi am fi indreptatite a pune plangere la politia romana?
CaraD
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Cat timp nu ati facut partajul in urma succesiunii, nu s-ar putea dovedi care parte cui apartine, deci legal nu se pune problema de a intra un mostenitor in partea altuia. Plata impozitelor ajuta in anume situatii pentru a dovedi posesia utila, dar acea actiune nu este disponibila intre mostenitori. S-ar putea stabili in instanta un drept de creanta al dvs si unchiului impotriva celorlalti, dar nu este decat dreptul de a primi o parte din bani inapoi. Acelasi lucru este valabil si pentru imbunatatirile facute.
Functie de faptele concrete s-ar putea sesiza politia, insa retineti ca este plangerea unui proprietar impotriva altuia,
Mostenire
marianionut
Buna ziua,
Am o problema la care va rog sa ma ajutati. Va expun situatia mea. In urma decesului tatalui meu in anul 2012 au aparut foarte multe probleme cu ... (vezi toată discuția)
Impartirea mostenirii
typa
suntem 3 surori,parintii decedati,avem un act de mostenire.Dupa moartea mamei sa facut succesiune iar cele 2 surori au cedat in favoarea mea.Dupa moartea ... (vezi toată discuția)