avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am fost victima într-un accident de circulație, și ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am fost victima într-un accident de circulație, și am părăsit locul accidentului pentru că am decis să încheiem amiabilă. Ulterior am sunat ambulanța, dar la spital a venit și poliția și am rămas fără permis. S-a procedat corect?

Buna ziua, as dori daca s-ar putea sa mi se clarifice o intamplare. Am avut un accident, o persoana a intrat in spatele masinii mele, eu sunt nevinovat in acest accident dar eu am dus masina mea in service de unde am sunat la 112 si am chemat salvarea pentru ca aveam niste dureri de spate. La momentul accidentului am decis sa incheiam o intelegere amiabila si stiind ca avem timp 24 de ore iar persoana care a intrat in spatele masinii mele era foarte grabit am decis sa ne intalnim peste o ora ca sa completam actele. Dar la service am avut aceste dureri de spate si cum am spus am sunat la 112 si am chemat ambulanta si nu am specificat si politia fiindca stiam ca cei de la 112 vor suna si politia ceea ce s-a si intamplat. Doar ca odata ajuns la spital a venit si un agent de politie care mi-a luat mie permisul de conducere si mi-a dat o davada fara drept de circulatie fiindca am parasit si eu locul accidentului. Desigur la spital nu au gasit nimic dar am avut diagnostic de traumatism minor in urma unui accident rutier si a ramas accident cu vitima si mi-au ridicat permisul. Eu unul nu am auzit pana acum asa ceva, ca victimei sa i se ridice permisul fiindca a parasit locul accidentului, iar legea e destul de vaga cand vine vorba de victima. Desigur voi obtine permisul inapoi fiindca am acte medico-legale din a doua zi dupa eveniment care atesta ca nu am suferit niciun traumatism dar toata procedura de la politie si parchet va dura. Ceea ce doresc eu sa stiu ar fi - pe ce baza legala mi-au luat mie permisul si sunt acuzat de parasirea locului accidentului daca eu sunt victima si am si sunat la 112, chiar daca asa e nu am specificat politia ci doar salvarea, dar am mentionat ca era vorba de un accident si am si explicat cum s-a intamplat totul. As putea sa ma adresez unui avocat in acest caz? Sau s-a procedat corect? Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Luni, 7 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
~ Conținut șters la cerere ~
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Lau179:
Nu cred ca este cazul sa faceti scenarii cu referire la mine pe situatii ipotetice create de imaginatia dvs. Eu doar ajut utilizatorul sa inteleaga cum se interpreteaza legea. Daca persoanele respective care au contribuit la producerea accidentului, au fugit si ulterior sunt identificate, risca sa fie acuzate de aceasta infractiune, asta trebuie sa intelegeti.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Mai 2018
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
~ Conținut șters la cerere ~
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Lau179,

1. Intrebarea nu isi are rostul pentru ca din punct de vedere legal, toti cei implicati in evenimentul rutier au obligatia sa respecte legea si sa nu paraseasca locul accidentului. Nu este de datoria vreunuia dintre cei implicati in accident sa aplice legea si sa retina anumite persoane impotriva vointei lor. Daca s-ar intampla asta, ar implica alte aspecte ale legii penale (un exemplu care imi vine acum in minte ar fi sechestrarea de persoane).

2. Cat despre situatia ipotetica sau nu, din modul in care v-ati exprimat, nu se intelege decat ca ar fi ipotetica.

Exemple:
<Chiar sunt curios .... cum ati reusi dvs. ... sa-l opriti pe ”gigel” si pe ”costel”>
<Nu ati apucat sa luati nici un nr. de inmatriculare, iar Politia sustine ... ca DVS. nu ati circulat prudent>

Este evident ca cele de mai sus nu i s-au intamplat domnului avocat deci nu poate fi decat o situatie ipotetica. Daca ati fi spus "Mie mi s-a intamplat sa...", atunci ar fi fost clar pentru toata lumea. Sesizati cum o diferenta de nuanta in exprimare schimba total situatia?

3. Sfatul este unul simplu. Sa va adresati politiei rutiere si sa dati cat mai multe detalii posibile care pot duce la identificarea celor care au parasit locul accidentului (marca masinii, culoare, semnalmentele soferilor daca se cunosc, ora si locul producerii, etc.)

O seara buna!

Lau179 a scris:



Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” a scris:

@Lau179:
Nu cred ca este cazul sa faceti scenarii cu referire la mine pe situatii ipotetice create de imaginatia dvs.



Eu va respect, ca profesionist, dar chiar aici ati dat-o in bara: NU este vorba de imaginatia mea, pentru ca situatia prezentata mai sus NU A FOST UNA IPOTETICA, ci chiar este relatarea pe scurt a unui caz real petrecut acum cativa ani!
Oricum nu vreau sa fac polemica, chiar eram curios ce sfat puteati acorda!
Dezavuez contrele! Imi plac solutiile viabile!



Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” a scris:

Obligatia de a nu parasi locul accidentului incumba tuturor conducatorilor de vehicul implicati efectiv in accident. In aceasta categorie intra, pe langa conducatorul vehiculului care a provocat nemijlocit accidentul si conducatorul masinii accidentate, precum si soferii oricaror altor vehicule aflate in perimetrul locului unde a avut loc, daca au contribuit intr-o forma sau alta, mai mult sau mai putin, creand o conditie oricat de indepartata la producerea accidentului.


Obligatia de a nu parasi locul este valabila in cazul accidentelor usoare fara victime?! Pentru ca, in prima faza, soferul masinii accidentate nu a avut nicio problema de sanatate. Stiam de 2 variante, daca nu sunt victime, gresesc? Si anume:
1. Amiabila, pe loc, si mai departe, la asigurator.
2. Prezentare la politie in 24 de ore, daca nu fac amiabila.

Alte discuții în legătură

Fuga de la locul accidentului, sau nu andreipariu andreipariu Saptamana trecuta am accidentat pe un drum pe care aveam prioritate un biciclist(era pe bicicleta si nu pe langa ea). Dupa accident m-am oferit sa duc ... (vezi toată discuția)
Accident Sorin sam Sorin sam Am acrosat un biciclist pe trecerea de pietoni,urmari fiind doar zgarieturi si fara pagube materiale: adica bicicleta Nu a fost lovita si nici masina... Am ... (vezi toată discuția)
Am fost implicat într-un accident de circulație dar am plecat înainte de sosirea poliției. m-am împăcat cu victima, ce mi se poate întâmpla? ContSters469787 ContSters469787 Buna ziua am fost implicat intr-un accident de circulatie pe carosabil era zapada afara ningea vizibilitate redusa un autoturism era stationat pe carosabil ... (vezi toată discuția)