Daca v-as spune, sec, ca asociatia dvs. va repartizeaza cheltuielile in mod corect, poate nu o sa ma credeti, dar procedati astfel:
Va uitati bine - dar bine, pe lista de plata afisata, va notati sumele repartizate pe coloane si veniti pe forum si le aratati aici - sa intelegem si noi.
In alta ordine de idei, incercati sa cititi cu mare atentie atat legea 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari - art. 47, apoi HG nr. 1588/2007 - pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, Cap. III, Repartizarea cheltuielilor rezultate din întreţinerea, repararea şi exploatarea condominiilor.
Acolo o sa observati ce cheltuieli va pot fi repartizate legal, in conditiile in care apartamentul este nelocuit.
Sper ca la as. prop. ati anuntat in scris ca apartamentul este nelocuit, da ?
Doamna, toate se leaga, dar dvs. nu vreti sa intelegeti.
Va atasez:
ART. 47
Cheltuielile asociaţiei de proprietari sunt următoarele:
a) cheltuieli pe număr de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în proprietăţi individuale;
b) cheltuieli pe consumuri individuale;
c) cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcţie de suprafaţa utilă a proprietăţii individuale;
d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociaţiei de proprietari;
e) cheltuieli pe consumatori tehnici;
f) cheltuieli de altă natură.
Haideti sa discutam doar un singur aspect, cel cu femeia de serviciu (ingrijitor de blocuri):
- acest om este un angajat al asociatiei de proprietari angajat de cate asociatia de proprietari. Acesta munceste la dvs. in asociatie, are un salariu, i se achita salariul, i se achita contributiile sociale pe care le stim, asociatia mai achita si alte contributii.
In situatia aceasta mai este administratorul, contabilul, cenzorul, presedintele.
Toate acesta se cheama cheltuieli cu salariile si indemnizatiile si au o valoare de exemplu, de 5000,00 lei.
Aceasta suma se imparte la suprafata utila a scrii/blocului dvs., rezultand un cost de xx,yy lei/mp de suprafata utila. Acest cost, rezultat dupa impartirea de mai sus se inmulteste cu suprafata utila a apartamentului dvs. si o sa rezulte o suma ce va fir repartizata pe linia/coloana apartamentului dvs.
Mentionez ca daca mai sunt apartamente cu aceeasi suprafata utila, la capitolul respectiv, asociatia le calculeaza si repartizeaza aceleasi sume.
Asadar, dintre cele 6 tipuri de cheltuieli, in cazul apartamentelor nelocuite, proprietarul este exceptat doar de la plata cheltuielilor de la punctul a):
cheltuieli pe număr de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în proprietăţi individuale;
Daca acum va este mai clar?
Daca tot aveti probleme, incercati sa discutati cu presedintele as. prop., ori cu administratorul. Explicatiile lor trebuie sa fie ceva asemanator cu ce v-am scris mai sus.
Mai trebuie sa observati ca daca o sa cititi si din OG nr. 1588/2007, toate cheltuielile aratate mai sus, sunt foarte bine explicate.
Succes!