avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1060 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... reprezentativitate (legea 62/2011)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

reprezentativitate (legea 62/2011)

buna seara ! va supun atentiei urmatorul subiect: in data de 25.05.2018 trebuie sa fie demarate negocierile privind negociere ccm la nivel de unitate......astazi 07.05.2018 am primit in sindicat un numar considerabil de membri ,astfel am ajuns la un procent de 90% din totalul de salariti (fac precizarea ca ,pana in prezent sindicatul nu era reprezentativ!) dat fiind faptul ca timpul este extrem de scurt pentru obtinerea reprezentativitatii si pe cale judecatoreasca..... ce solutii avem pentru a participa singuri la negocieri privind noul ccm? va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:45, 8 Mai 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea 62/2011
art.135
(1) În unitățile în care nu există sindicate reprezentative negocierea contractului colectiv de muncă se face după cum urmează:
a) dacă există un sindicat constituit la nivel de unitate, afiliat la o federație sindicală reprezentativă în sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea se face de către reprezentanții federației sindicale, la solicitarea și în baza mandatului sindicatului, împreună cu reprezentanții aleși ai angajaților;

b) dacă există un sindicat neafiliat la o federație sindicală reprezentativă în sectorul de activitate din care face parte unitatea sau nu există niciun sindicat, negocierea se face numai de către reprezentanții angajaților.

Acestea sunt cele doua posibilitati , in situatia in care exista un sindicat nereprezentativ.
ultima modificare a actului constitutiv (modificarea consiliului de conducere )s-a facut abia pe 25.05.2018 !) si nu avem inca hotararea judecatoreasca privind efectuarea mentiunilor in registrul special al judecatoriei privind sindicatele. precizez ca mandatul vechii conduceri (4 ani) a expirat in 2017 si din varii motive nu am reusit sa intrunim cvorumul necesar ,in repetatele incercari de a alege o noua conducere ,am reusit acest lucru abia la data sus mentionata (25.05.2018) intrebare : putem fi reprezentati la negocierile privind noul ccm de federatia la care suntem afiliati? bineinteles ca trebuie sa participe si reprezentanti salariatilor ,avand in vedere ca nu avem reprezentativitate ! va multumesc anticipat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In speta, negocierea se face de către reprezentanții federației sindicale, la solicitarea și în baza mandatului sindicatului, împreună cu reprezentanții aleși ai angajaților.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se poate pierde din contractul colectiv de muncă daca sindicatul ... scoica_80 scoica_80 Ce se poate pierde din contractul colectiv de muncă daca sindicatul nu mai are reprezentativitate( nu mai are număr suficienti membrii pentru a ne mai putea ... (vezi toată discuția)
Reprezentativitate sindicat dorucristina dorucristina buna ziua doresc sa ma ajutati sa inteleg baza legala in cazul in care ,daca in cadrul unei societati exista doua sindicate, unul nereprezentativ dar ... (vezi toată discuția)
Contract de munca Colectia 67 Colectia 67 Daca din 2009 pana in 2017 am lucrat cu contract individual de munca,Din 2017 decembrie sunt intr un sindicat nereprezentativ(24 membri),acesta poate negocia ... (vezi toată discuția)