avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Firma ma poate declara somer din motive de sanatate ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Firma ma poate declara somer din motive de sanatate ?

Buna ziua, lucrez ca ingrijitoare copii in cadrul unei gradinite, avand sarcini care presupun conditie fizica foarte buna. Starea mea de sanatate s-a inrautatit in timp din cauza efortului fizic. Acum sunt in concediu medical, insa nu ma mai pot intoarce pe postul meu si nici nu pot obtine sarcini usoare sau alt post. Sunt angajata din luna iunie 2009. In aceste conditii ar putea firma sa ma declare somer ?
Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 29 Octombrie 2009
misumau, utilizator
Cel mai recent răspuns: Doina Elena , Consultant resurse umane 19:05, 29 Octombrie 2009
Da, cu o adeverinta in care medicul va specifica ce nu aveti voie - in cazul dvs.efort fizic, etc., pe care o prezentati la firma, solicitati trecerea pe alt post sau incetarea contractului conf.art. 61.c. din Codul Muncii, redat mai jos:
Art. 61. [cazurile concedierii pentru motive subiective]
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
a) în cazul în care salariatul a săvârşit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, ca sancţiune disciplinară;
b) în cazul în care salariatul este arestat preventiv pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, în condiţiile Codului de procedură penală;
c) în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare locului de muncă ocupat;d) în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat.
e) în cazul în care salariatul îndeplineşte condiţiile de vârstă standard şi stagiu de cotizare şi nu a solicitat pensionarea în condiţiile legii;

In acest caz, trebuie cerut si sprijinul ALOFM, dar nu este treaba dvs. aceasta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Litera "i"in cartea de munca tPatry tPatry Ne mai afecteaza litera i in cartea de munca?#-oSe mai poate incheia un contract cu litera i? (vezi toată discuția)
Abuzuri - condiții concediere director școală IuliaDumitru IuliaDumitru Buna ziua! In ce situatii poti fi concediat de un director de scoala? (vezi toată discuția)