avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum se poate proceda in acest sens...???
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum se poate proceda in acest sens...???

Dacă un soț și soția sunt in asteptarea unui copil, iar acesta inca nenăscut nu este copilul soțului din motive personale, timp de un an au trăit separat, persoana care se consideră a fi de fapt tatăl copilului poate sa ceara test de paternitate prin lege tinand cont de faptul că sotul si sotia s^au împăcat, nu divorteaza ,iar sotul este de acord sa recunoasca copilul ?????
Poate veni o persoana pur si simplu sa ceara test de paternitate daca legal nu are nici o treaba cu Soția iar sotul acesteia nu este de acord ca un străin sa vina si pur si simplu sa ceara acest test ???? Cei doi soți s^au împăcat si sunt fericiți, chiar daca bebele nu este al amândurora! Ce se poate face in acest sens ??? Cei doi soți pot refuza sa faca testul daca acea persoana Isi ia avocat si vrea totusi sa ceara testul de paternitate prin instanța????
In vederea unui raspuns pozitiv va multumesc anticipat !!!
Cel mai recent răspuns: ContSters472854 , utilizator 00:32, 10 Mai 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din pacate nu am raspunsul pozitiv la care sperati.. Art 432 Cod Civil se impotriveste..
Urmatoarea veste proasta este ca aceasta actiune nu se prescrie in timpul vietii pretinsului tata biologic, deci ar putea fi initiata oricand.
Doar ca acest pretins tata biologic va trebui sa convinga instanta macar pe jumatate inainte de a se dispune testarea copilului. Sunt de fapt doua lucruri care vor trebui dovedite; (1) prezumtia legala de paternitate a copilului rezultat din casatorie nu este reala si (2) pretendentul este tatal biologic real. Odata dovedit (1) ar fi greu de refuzat testarea daca instanta o dispune.
Parerea mea ar fi ca sa aveti aparator angajat imediat ce dvs si copilul sunteti citati in instanta pentru aceasta actiune in tagada paternitatii (actiunea se introduce impotriva tatalui si copilului).
Intre timp ma gandesc ca viitoarea mamica ar putea sa explice clar acelei persoane ca pretentiile sale de paternitate nu vor putea fi dovedite stiintific si sa va scuteasca pe toti de mult stres in viitor.
Buna seara. Multumesc pentru promptitudine. Nu ma pricep foarte bine la termenii aceștia din sfera dumneavoastra dar din cate am inteles , sotul va avea numele pe certificatul de nastere si nu presupusul tata care ar vrea cu orice preț să afle dacă este sau nu tatăl acestui copil ...deoarece nu stie sigur... el este stabilit intr^o altă țară, pe tot parcursul sarcinii sotul a avut grijă de viitoarea mămică si a cumpărat cele necesare iar acum cand se apropie nașterea copilului individul vrea sa vorbeasca cu un avocat sa stie daca acel copil este al lui sau nu .... chiar dacă se dovedește acest lucru printr%un test el ce drepturi o sa aiba daca copilul este recunoscut de soț și el nu apare pe acel certificat de naștere???
Copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei. Si atat. Aceasta este prezumtia legala care va trebui rasturnata de pretendentul necasatorit cu mama copilului. Combatuta adica in instanta, cu probe. Mai inainte de a se investiga alta posibila paternitate a copilului. Testarea s-ar face mai tarziu in cadrul unui proces, dupa ce presupusul tata a reusit sa stabileasca macar o umbra de indoiala asupra paternitatii biologice a celui casatorit cu mama.
Daca tatal din afara casatoriei reuseste sa isi dovedeasca paternitatea biologica, acesta va fi inregistrat ca tata in certificatul de nastere al copilului (prin inlocuirea certificatului emis initial la nastere), va plati acestuia intretinere, va contribui la cresterea si educarea lui, va avea dreptul de a petrece timp cu acesta, copilul va purta numele acelui tata si il va mosteni. Este tatal legal recunoscut al copilului, cu toate drepturile si obligatiile care legal si natural deriva din aceasta legatura.
Pana atunci, presupusul tata din afara casatoriei are dreptul la consultatie juridica precum are si orice alta persoana. Mama ar putea sa ii explice insa acum ca paternitatea este o iluzie in ce il priveste,
Presupusul nu dorește să fie trecut pe certificatul de nastere si nici sa faca public neaparat acest lucru. Pur si simplu doreste sa afle dacă e copilul sāu in caz ca acesta pateste ceva sa il ajute si bla bla.... pe cale amiabilă la un notar se poate rezolva ceva? Ce nu am inteles exact este acea frază cu : " pretențiile sale de paternitate nu pot fi dovedite stiintific"!!!
El a rămas masca cum de sotul este de acord să îi dea el numele copilului !
Ultima modificare: Miercuri, 9 Mai 2018
ContSters472854, utilizator
Pretentiile de paternitate s-ar putea dovedi doar stiintific (prin test ADN) in doua cazuri: (1) instanta decide in sensul acesta in cadrul unei actiuni in tagada paternitatii, sau (2) parintii legali ai copilului sunt de acord. Nu stiu cum va suna dvs, dar mie varianta (2) imi pare usor absurda. De la notar nu inteleg exact ce doriti, acestea sunt drepturi asupra carora nu se poate dispune prin acte civile, adica orice intelege ar fi nula.
In materie de filiatie jumatatea de masura nu prea functioneaza, nu se poate sa fii tata (sau mama), dar sa nu fii inregistrat ca atare, sa nu se faca publica filiatia, ci doar sa ajuti copilul in caz de nevoie. Ca un fel de parinte de rezerva, doar ca legea nu are trebuinta de asa ceva.

Alte discuții în legătură

Problemă certificat de naștere: concubina nu a terminat divorțul, prin urmare copilul nostru e pe numele fostului ei soț. care sunt pașii pentru a-l trece pe numele meu? Daniel3232 Daniel3232 Buna seara. Am si eu o problema grava. De 1 an si jumatate iubita mea se afla in divort cu sotul ei. Ei au fost despartiti de mai mult timp. Intre timp noi am ... (vezi toată discuția)
Despre paternitate Calin2130 Calin2130 Buna ziua.Speta este in felul urmator: Femeia are o relatie amoroasa si ramane insarcinata cu respectivul,dar afla dupa ce nu mai sunt impreuna.Copilul este ... (vezi toată discuția)
Paternitate copil emylyan emylyan o femeie are un copil inregistrat pe numele fostului sot si cere testul de paternitate unui barbat cu care a avut o legatura.respectivul parat,refuza sa se ... (vezi toată discuția)