avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Se poate refuza primirea unui certificat de concediu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Se poate refuza primirea unui certificat de concediu medical?

Buna ziua!

In prezent sunt angajata unei companii care nu se afla intr-o situatie financiara foarte buna. Deoarece unul din baietii mei a fost bolnav, medicul mi-a dat 2 saptamani de concediu de ingrijire copil.
Prezentandu-ma cu certificatul medical la departamentul de Resurse Umane al companiei, angajatii au refuzat sa il primeasca pe motiv ca "patronul nu e de acord cu nici un fel de concedii medicale". Am incercat apoi sa il trimit prin posta, cu confirmare de primire, dar au refuzat sa primeasca plicul.
Ce pot face in acest caz? Cum pot sa beneficiez de drepturile mele legale?
Cel mai recent răspuns: crimson , utilizator 11:33, 30 Octombrie 2009
L/au refuzat sa va scoata din termenul legal de 3 zile de anuntare a angajatorului.
Faceti reclamatie la Casa de asigurari de sanatate,anexati la sesizare copia certificatului medical si dovada ca ati trimis prin posta certificatul.
OUG 158/2005
CAP. 8
Contraventii

ART. 47
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligatiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor;
ART. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei si constituie venituri la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.
Faceti reclamatie si la ITM.
Ruje a scris:
L/au refuzat sa va scoata din termenul legal de 3 zile de anuntare a angajatorului.

Ordinul nr 60/32 din 2007 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate prevede la:

ART. 67
(1) Certificatul de concediu medical se prezintă plătitorului până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul.
Da, dar se anunta angajatorul in termen de 3 zile.

ART. 81
Asiguratii au obligatia de a instiinta platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate asupra acordarii concediilor medicale in termen de 3 zile de la data acordarii. Controlul certificatelor de concedii medicale, in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, se realizeaza pe baza unei metodologii elaborate de CNAS, care va fi publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Haideti sa invatam sa citim legea pana la capat. #-o
Ultima modificare: Vineri, 30 Octombrie 2009
Crissa C, Consilier juridic
As mai adauga pe langa cele spuse de antevorbitorii mei ca termenul de 5 zile este considerat termen de recomandare si nu de prescriptie a se vedea ca pentru nerespectarea termenului nici O.U.G. nr.158/2005 nici normele de aplicare ale ordonantei nu prevad nicio sanctiune pentru nerespectarea acestui termen. Totdata acum ceva timp i-am sunat pe cei de la CASMB in legatura cu acest termen care mi-au confirmat cele enuntate anterior.
Conform prevederilor art. 81 din normele de aplicare ale O.U.G. nr.158/2005 teremenul de instiintare al platitorului este de 3 zile de la data acordarii dar din nou nu este prevazuta nicio sanctiune pentru nerespectarea acestui termen.
Termenul de prescriptie pentru solicitarea indemnizatiilor este de 3 ani.
Prin urmare daca cel indreptatit nu solicita plata indemnizatiilor in termen de 3 ani de la data la care era in drept sa le solicite nu mai poate exercita acest drept.
Ultima modificare: Vineri, 30 Octombrie 2009
Bogdan Ionita, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Concediul medical zberi zberi Buna seara, Am avut concediu medical o saptamana,inca de la inceputul sapatamanii am cerut o adeverinta de salariat, adeverinta ce mi s a dat in ziua de ... (vezi toată discuția)
Plata concedii medicale antonia_m09 antonia_m09 Buna ziua. Cum este bine stiut patronii incearca sa loveasca in salariati pentru faptul ca firma nu merge cum trebuie. Astfel sustin ca plata concediilor ... (vezi toată discuția)
Concediul medical, refuz plata ancamariarosca ancamariarosca motive pentru care nu s-ar putea plati un concediu medical ..mi-ati putea mentiona ? am avut 5 zile concediu..si managerul fabricii refuza sa mi-l ia in ... (vezi toată discuția)