avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Oare asta înseamnă prezumție de nevinovăție?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Oare asta înseamnă prezumție de nevinovăție?

Oare asta înseamnă prezumție de nevinovăție?
”(1) Orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăţiei sale printr-o hotărâre penală definitivă.”
Din acest alineat reiese că orice persoană gravitează spre un moment în care i se va stabili vinovăția, deci se prezumă că orice persoană are o vinovăție care va ieși la iveală la un momentdat.
Nu e loc de ocultism, de previziuni și de profeții în procedura penală! Consider că articolul referitor la prezumția de nevinovăție ar trebui să aibe următorul conținut:
(1) Pe toată durata acțiunii penale, oricare dintre subiecții procesuali este considerat nevinovat.
(2) După administrarea întregului probatoriu, orice îndoială în formarea convingerii organelor judiciare se interpretează în favoarea suspectului sau inculpatului.
(3) Acțiunea penală poate fi încheiată numai prin hotărâre penală definitivă.
Astfel ar fi în concordanță cu articolul 18 al aceluiași cod
În caz de amnistie, de prescripţie, de retragere a plângerii prealabile, de existenţă a unei cauze de nepedepsire sau de neimputabilitate ori în cazul renunţării la urmărirea penală, suspectul sau inculpatul poate cere continuarea procesului penal.
Ultima modificare: Joi, 10 Mai 2018
ContSters396991, utilizator

Alte discuții în legătură

Prezumția de vinovăție zvini zvini EXISTA PREZUMPTIA DE VINOVATIE?,SI DACA DA,IN CE CONDITII EA EXISTA? (vezi toată discuția)
Suspectul/inculpatul poate să dea declarații fără să răspundă la interogatoriu? Zebedeu Zebedeu Suspectul/inculpatul poate să dea o declarație referitoare la timpul în care s-a săvârșit fapta prevăzută de legea penală care i-a fost comunicată, ... (vezi toată discuția)
Continuarea urmaririi penale la cererea suspectului sau a inculpatului - cazuri concrete eusaisapte eusaisapte Pentru ce interese se cere continuarea urmaririi penale la cererea suspectului sau a inculpatului? Art. 319 din Codul de procedura penala - Continuarea ... (vezi toată discuția)