avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... INDEMNIZATIA DE 85%
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

INDEMNIZATIA DE 85%

BUNA AM SI EU O INTREBARE
DACA CINEVA A LUCRAT IN AFARA ADICA IN GERMANIA CELE 12 LUNI INAINTE DE NASTERE SI DUPA ACEEA A VENIT IN ROMANIA PRIMESTE INDEMNIZATIA PENTRU CRESTEREA COPILULUI IN ROMANIA . COPILUL ARE CETATENIE ROMANA SI CERTIFICAT DE NASTERE DIN ROAMNIA
VA MULTUMESC.
Cel mai recent răspuns: rocriss , utilizator 12:56, 1 Noiembrie 2009
Buna seara. Inainte de a va raspunde va rog sa nu mai scrieti cu majuscule. Este obositor pentru noi sa citim si in plus, contravine regulamentului forumului.
Da, persoana care a lucrat cu contract individual de munca in UE in cele 12 luni anterioare nasterii copilului are dreptul la aceasta indemnizatie de crestere copil.
In acest sens, va trebui sa prezinte copia contractului de muncă sau, după caz, dovada eliberată de angajatori ori de autorităţile competente străine sau române, tradusă şi legalizată, care să ateste realizarea de venituri profesionale pe baza unor contracte individuale de muncă în străinătate, potrivit acordurilor guvernamentale bilaterale încheiate de România cu alte state, sau, după caz, realizarea de venituri profesionale dobândite în urma activităţilor salariale ori independente, inclusiv veniturile provenite din perioadele de şomaj şi concedii medicale, totalizate în baza prevederilor Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 1.408/1971 privind aplicarea regimurilor de securitate socială lucrătorilor salariaţi, lucrătorilor independenţi şi membrilor familiilor lor care se deplasează în interiorul Comunităţii.
PLS!!Am cautat peste tot si nu am gasit clar, sper sa ma lamuriti dvs: trebuie sa ai12 luni CONSECUTIVE de munca ptr a beneficia de cei 85% din salariu ptr 2 ani? Contabila de la firma unde lucrez acum, imi spune ca daca am o luna pauza, nu-i nici o problema...ma va trage in jos la medie dar voi beneficia.
Concret: acum sunt insarcinata in 2 luni si voi naste in ~ luna Mai 2010. Nu am continuitate mai 2009-mai 2010, respectiv in luna Iulie 2009 am pauza (mutat de la o firma la alta..). Ce se intampla in aceasta situatie? e cam nedrept din cauza unei luni, sa nu pot beneficia de 85%...
Multumesc anticipat pentru lamuriri.
Ultima modificare: Vineri, 30 Octombrie 2009
mamica_noua, utilizator
Legea prevede clar conditia pentru a beneficia de indemnizatia pentru CIC : realizarea in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni de venituri profesionale.
In calculul acestor luni se iua in considerare si fractiunile de luna in care s-a realizat venituri profesionale. Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute de lege.
Prin exceptie, se accepta ca o singura data fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut mai sus.
multumesc foarte mult .
mamica_noua a scris:

PLS!!Am cautat peste tot si nu am gasit clar, sper sa ma lamuriti dvs: trebuie sa ai12 luni CONSECUTIVE de munca ptr a beneficia de cei 85% din salariu ptr 2 ani? Contabila de la firma unde lucrez acum, imi spune ca daca am o luna pauza, nu-i nici o problema...ma va trage in jos la medie dar voi beneficia.
Concret: acum sunt insarcinata in 2 luni si voi naste in ~ luna Mai 2010. Nu am continuitate mai 2009-mai 2010, respectiv in luna Iulie 2009 am pauza (mutat de la o firma la alta..). Ce se intampla in aceasta situatie? e cam nedrept din cauza unei luni, sa nu pot beneficia de 85%...
Multumesc anticipat pentru lamuriri.

Aveti grija ca, daca aveti intrerupere de o luna NU beneficiati.Si mie mi se pare nedrept si am mai spus asta si cu alte ocazii, dar asta e legea, si pana cand cineva interesat nu o va ataca ca neconstitutionala nu e nimic de facut.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil Mihta Mihta Buna ziua, Sunt intr-o situatie in care nu stiu daca pot beneficia de indeminzatia pentru crestere copil. In data de 31 ianuarie 2009 mi s-a incheiat CM ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - indemnizatie crestere copil goangamika goangamika Buna am si eu niste nelamuriri poate ma ajuta cineva,eu sunt angajata din 27 noiembrie 2013,si am ramas insarcinata iar data probabila a nasteri este 3 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Th.elle Th.elle Buna ziua! Am nevoie de niste detalii mai concrete in legatura cu indemnziatia pentru cresterea copilului. Am lucrat pana la 1 septembrie 2018 fara pauze din ... (vezi toată discuția)