Buna ziua! Am nevoie de niste detalii mai concrete in legatura cu indemnziatia pentru cresterea copilului. Am lucrat pana la 1 septembrie 2018 fara pauze din 2016. Am avut pauza toata luna septembrie deoarece am ramas insarcinata in august iar la locul de munca unde lucram este imposibil sa lucrezi insarcinata pentru ca lucram doar in ture de noapte. Deci am lucrat din septembrie 2016 pana in septembrie 2018. Pauza o luna. Urmeaza sa ma angajez acum, in luna octombrie. Legea spune ca pentru a beneficia se indemnizatie trebuie sa am lucrate 12 luni in ultimii 2 ani anteriori nasterii. In cazul meu, avand pauza asta de o luna, voi putea beneficia? Urmand sa nasc prin aprilie, mai 2019.
Va multumesc!
Buna ziua.
Cele 12 luni lucrate pot fi consecutive sau nu, la unul sau mai multi angajatori, totul e sa fie cel putin 12...
La noul loc de munca ati anuntat sarcina, nu? Asta va confera unele "avantaje", sa le spun asa...
Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 24 de luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti 12 luni venituri din salarii.
Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive sau la acelasi angajator.
Adica pauza de o luna nu va impiedica sa beneficiati de indemnizatie pentru CCC.
Sunt asimilate cu veniturile salariale si indemnizatiile de concedii medicale, concediu de maternitate etc.
Daca veti naste in aprilie 2019 cele 24 de luni sunt mai 2017 - aprilie 2019.
In aceste 24 de luni de trebuie sa aveti 12 luni venituri din salarii.
La data cand veti naste sau veti depune actele pentru indemnizatie pentru CCC nu trebuie neaparat sa fiti salariata.
Buna ziua, aceasta perioada de 12 luni se calculeaza cu precizie, numarand zilele lucratoare? Daca am lucrat 15 zile intr-una dintre aceste 12 luni se considera o luna intreaga?
Multumesc!
In speta, puteti beneficia de indemnizatia pentru CCC , intrucat se iau in considerare si fractiunile de luna, in conditiile prevazute de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.
(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).
(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).
(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
Vă rog să mă ajutați
4488
Trebuie sa depun dosarul de indemnizație pentru creșterea copilului dar în ianuarie anul trecut mi am schimbat locul de munca, așadar nu am decât 14 zile ... (vezi toată discuția)