avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... obligatii fiscale pentru colaborator/prestator, din ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

obligatii fiscale pentru colaborator/prestator, din contracte colaborare/prestari servicii

Buna ziua,

Situatia este urmatoarea:
- in anul 2009, nu am fost angajata cu contract de munca, dar
- am incheiat 2 contracte de colaborare/prestari servicii, ca persoana fizica, part-time/project-based, cu plata pe baza de comision, din care se retine impozitul, direct de catre beneficiari.

Intrebarile mele sunt:
- trebuie sa inregistrez aceste contracte la Finante, in localitatea de domiciliu?
- daca si care anume sunt obligatiile fiscale pe care le am in aceasta situatie? sau,
- daca si care anume sunt drepturile fiscale care decurg din faptul ca prestez activitati pe baza de contract de colaborare/prestari servicii?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Silvia Monica , utilizator 14:24, 2 Noiembrie 2009
Nu ati specificat daca firmele cu care ati incheiat contracte de colaborare au retinut impozitul integral . Multe firme ( gen cele de asigurari ) retin doar 10% din impozitul pe venit . Pentru restul impozitului elibereaza la sfarsitul anului fiscal o adeverinta fiscala pe baza caruia se face declaratia speciala privind veniturile realizate .
1)."...Prestatorul este indreptatit sa primeasca o remuneratie de ____ RON / vizita____________ lei, suma ce include si procentul reprezentand impozitul pe venit corespunzator remuneratiei primite din partea Beneficiarului.
In conformitate cu dispozitiile art. 78 alin. 1 lit. (e) din Codul fiscal, Prestatorul se obliga sa opteze pentru impozitarea veniturilor obtinute in temeiul prezentei conventii conform procedurii stabilite in temeiul articolului mentionat, Beneficiarul fiind de drept exonerat de orice raspundere pentru neexecutarea acestei obligatii de catre Prestator." citat din dispozitiile unuia din cele 2 contracte.

2). "Prestatorul este de acord cu retinerea si virarea impozitului pe veniturile obtinute de persoane fizice (cota de 16%) de catre Beneficiar, cu titlu de impozit final." prevederea inclusa in cel de-al 2-lea contract.

Precizez ca nu este vorba de firme de asigurari, ci de o companie de marketing si una de consultanta.

Multumesc.
Este bine ca si in aceasta situatie sa cereti totusi de la firmele respective , la sfarsitul anului fiscal , o adeverinta fiscala din care sa rezulte veniturile lunare si impozitul aferent platit . In cazul in care impozitul a fost oprit integral , d-voastra nu trebuie sa inregistrati aceste contracte la finante . Acest lucru ii revine firmei respective . In situatia descrisa nu aveti alte obligatii fiscale . La punctul 3 nu stiu ce sa va raspund . Mai intrebati alte persoane .
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Venit suplimentar gab. gab. va salut! imi puteti spune daca un contract de prestari servicii trebuie obligatoriu inregistrat la finante? trebuie sa solicit eliberarea unei decizii de ... (vezi toată discuția)
Contract colaborare pers. fizica neautorizata/cim *ivonne* *ivonne* buna ziua! am urmatorul caz si va rog frumos sa ma ajutati in gasirea celei mai bune solutii: o firma contracteaza o lucrare tehnica care necesita mai mult ... (vezi toată discuția)
Formular 200 sau 205? greseala la af sau la mine? Silvia Monica Silvia Monica Va rog frumos, as avea nevoie de un raspuns daca se poate: Buna ziua, Va rog frumos sa imi explicati, ptr ca eu nu inteleg. In 2009 am avut incheiat un ... (vezi toată discuția)