avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cine ma plateste in sarcina? CAS sau AJOFM?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cine ma plateste in sarcina? CAS sau AJOFM?

Buna ziua.De aproape 4 ani lucrez fara intrerupere cu CIM pe perioada determinata .Am ramas insarcinata, in martie am anuntat in scris angajatorii iar doamna doctor de la medicina muncii mi-a recomandat sa intru in concediu de risc maternal deoarece lucram in conditii grele.Incepand cu 01 mai am intrat in concediu medical - cod indemnizatie 15 - ( risc maternal).CIM expira pe 31 mai luna aceasta iar la sfarsitul lunii o sa am 26 de saptamani de sarcina.Intrebarea este cine ma va plati pana nasc si dupa ce nasc !?! Am fost la CAS in Pitesti unde apartin si mi s-a dat un raspuns foarte vag de neinteles ... Va multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:22, 16 Mai 2018
Cam greu de dat un astfel de raspuns .... din cate cunosc ,dureaza ceva timp.
Dar legal angajatorul trebuie sa plătească nu?dacă refuza chem itm ul sau fac cerere la CAS?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pana la data incetarii c.i.m., angajatorul are obligatia de a va plati concediul medical.

OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
…..

1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Managerul refuza sa-mi plateasca concediul medical/maternal Ina05 Ina05 Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti cu o situatie. Pe 04.06.2018, am intrat in concediu maternal/lauzie. Din ianuarie pana in mai salatiul meu brut a fost de ... (vezi toată discuția)
Nu mi se plătește concediul medical pe motiv că nu a fost încă decontat de stat. este legal așa ceva? DoinitaAurelia86 DoinitaAurelia86 Buna seara,am si eu o întrebare. Lucrez la minimarket non stop de 6 ani,si anul acesta am rămas însărcinată iar din luna noiembrie sunt în concediu de ... (vezi toată discuția)
Neplata concediului de risc maternal Biancaleona Biancaleona Buna ziua, sunt insarcinata in luna a 7-a, iar din 14 august sunt in concediu de risc maternal. Am fost de acord ca angajatorul sa imi plateasca banii ce imi ... (vezi toată discuția)