avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Divorț, partaj apartament obținut prin donație de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Divorț, partaj apartament obținut prin donație de la tata, cu uzufruct viager. Mă poate obliga fosta soție să-l vindem și să împărțim banii?

buna ziua, sunt in pragul unui divort pe care vrem sa il facem la notar pe cale amiabila dar ne lovim de o problema la care nu ne intelegem.ne-am casatorit in 2002 iar in 2014 am primit un apartament de la tatal meu prin act de donatie.in actul de donatie suntem trecuti atat eu cat si fosta sotie.tata traieste si are drept de uzufruct viager asupra apartamentului.fosta sotie vrea sa vindem apartamentul si sa impartim banii iar eu nu vreau. mentionez ca avem o fetita de 15 ani si s-a mutat cu maica-sa. intrebarea mea este, ma poate obliga sa vindem apartamentul ? multumesc anticipat, o zi buna
Ultima modificare: Joi, 17 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: dumi5 , utilizator 18:50, 5 Iunie 2018
Nu puteti fi obligat sa vindeti apartamentul pana la incetarea uzufructului. Dealtfel, dvs. si sotia nu puteti vinde apartamentul pana la incetarea dreptului de uzufruct. In cazul in care sotia nu respecta dreptul de uzufruct, puteti solicita pe cale judecatoreasca revocarea contractului pentru acest fapt.
multumesc fr. de raspuns
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dreptul de uzufruct trebuie respectat.

Dreptul de uzufruct reprezinta un dezmembramant al dreptului de proprietate, drept real principal, esentialmente derivat.

Din continutul dreptului de proprietate sunt desprinse atributele posesiei si folosinte, atribute ce apartin uzufructuarului.

Nuda proprietate apartine titularului dreptului de proprietate.

Dupa decesul uzufructuarului , dreptul de proprietate redevine deplin.

Exercitiul dreptului de uzufruct trebuie respectat, astfel ca tertii au obligatia generala negativa de a nu avea nici conduita prin care ar stingheri exercitiul dreptului de uzufruct .

Nuda proprietate poate fi instrainata, dreptul de uzufruct este cesibil.

Prin urmare, daca transmiteti nuda proprietate, viitorul nud proprietar va avea aceeasi obligatie, de a nu stingheri exercitiul dreptului de uzufruct.

Discutati cu un avocat care se pricepe la donatii. In anumite cazuri donatia poate fi revocata pentru ingratitudine si alte motive. Cautati in internet "revocare donatie" si veti gasi cazurile in care aceasta poate fi revocata. Faptul ca sotia vrea sa il dea afara pe tatal dumneavoastra din fosta sa proprietate este un caz posibil.
daca nu te pricepi stai in banca ta nu da sfaturi aiurea

Alte discuții în legătură

Donatie dumi5 dumi5 buna ziua sunt in divortat de curand, eu si fosta sotie (am fost casatoriti 14 ani) am primit de la tatal meu acum 4 ani prin donatie un apartament de 3 ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere și constituire uzufruct viager ContSters457659 ContSters457659 Transmit fiului meu din actuala căsătorie, nuda propietate asupra imobilului proprietatea mea , în schimbul asumării obligației de a ne intretine pe mine ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere cocuta2010 cocuta2010 ce drepturi am asupra unui apartament in care stau in urma unui contract de intretinere in care proprietara isi mentine dreptul de uzufruct viager si eu am ... (vezi toată discuția)