Art. 145. [cuantumul şi plata indemnizaţiei de concediu]
(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
Calcului concediului medical este o operatiune mai complexa , dar in principiu calculele se bazeaza pe salariului brut REALIZAT din ultimele 6 luni si numarul de zile lucrate in aceasta perioada ;de asemenea conteaza si ce cod are CM ;unele coduri se platesc 100% altele 75% altele 85%;
De asemenea trebuie stabilit si din ce fond se plateste : plateste angajatorul sau fondul de asigurari sau combinat;
In ceea ce priveste indemnizatia pt concediul de odihna, aceasta se calculeaza conform prevederilor CCUN astfel:
ART. 59
(1) Pe durata concediului de odihna, salariatii vor primi o indemnizatie ce reprezinta media zilnica a veniturilor din ultimele trei luni anterioare lunii in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
Deci indemnizatia de CO se calculeaza la media veniturilor realizate in ultimile 3 luni (salariul brut realizat).
In ceea ce priveste calculul concediului medical aveti Ordonanta de urgenta nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate si Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005.
Baza de calcul este prevazuta in art 10 din OUG 158/2005 la care, in functie de codul de indemnizatie se aplica un anumit %(vezi verso certificat concediu medical).
In functie de tipurile de concediu medical si/sau perioada acordata,acestea sunt platite din fond de salarii si/sau FNUASS.