Potrivit Codului muncii, pentru un angajat trebuie asigurate ,obligatoriu un numar de minim 20 de zile lucratoare,deci se calculeaza o zi si jumatate pe luna.La concediul medical se iau in calcul si zilele de sambata si duminica.
Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
De exemplu :
Salariul negociat din cartea de munca: 2421 lei
Luna Aprilie : realizat = 2421 lei; zile lucratoare = 21
Luna Mai : realizat = 2421 lei; zile lucratoare = 21
Luna Iunie : realizat = 2421 lei; zile lucratoare = 21
Media pe ultimele 3 luni: (2421+2421+2421) / (21+21+21) = 115,29 lei
Media zilnica luna curenta (IULIE ): 2421 / 23 = 105,26 lei
Indemnizatie C.O. = 115,29 lei/zi x 23 zile = 2652 lei
Pentru concediu medical , se ia in calcul toate veniturile realizate care constituie stagiu de cotizare,conform OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
Art. 10. - (1) Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
In ceea ce priveste concediul de odihna,precizari sunt in Codul Muncii
Art. 145. - (1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu
In CCM unic la nivel national 2007-2010 in legatura cu calculul concediului de odihna:
ART.59. -(1) Pe durata concediului de odihna, salariatii vor primi o indemnizatie ce reprezinta media zilnica a veniturilor din ultimele trei luni anterioare lunii in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
2) Indemnizatia de concediu nu poate fi mai mica decat salariul de baza, sporul de vechime si indemnizatia pentru functia de conducere, luate impreuna, corespunzator numarului de zile de concediu.
(3) Prin contractele colective de munca de la celelalte niveluri se poate stabili ca, in raport cu posibilitatile economico-financiare ale unitatii, pe langa indemnizatia de concediu, sa se plateasca si o prima de vacanta.
Calcul co
suciugeorgeta
Buna ziua....concediul de odihna se calculeaza ca medie a ultimelor 3 luni ....daca pentru 17 zile in 08.2015 imi iese 997 lei este ok??/.....in cazul in care ... (vezi toată discuția)