avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1093 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Recuperare creanta SRL
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Recuperare creanta SRL

Am o intrebare in legatura cu recuperarea unei creante. Pe scurt: SRL-ul meu a emis o factura pentru un client (tot SRL) pentru prestarea unor servicii de traducere. SRL-ul client nu a efectuat plata in 30 de zile si nici nu da semne ca o va face in curand (invoca tot felul de motive). Mentionez ca am un contract incheiat cu clientul dar nu stiu cat de valabil este (este un scan dupa original, cu stampila si semnatura clientului si ale mele, trimis prin email) prin care se specifica ca plata facturilor va fi efectuata in maxim 7 zile lucratoare de la emitere (termen mult depasit in acest caz). Data fiind existenta facturii si a contractului (asa cum am spus mai sus), pot sa initiez vreo actiune in justitie pentru a cere plata creantei si / sau a penalitatilor de intarziere? Daca da, care si pe ce baze?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ana SM , utilizator 15:53, 30 Octombrie 2009

Ordonanta nr. 5/2001 privind procedura somatiei de plata

Art. 1. - (1) Procedura somatiei de plata se desfasoara, la cererea creditorului, in scopul realizarii de bunavoie sau prin executare silita a creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un inscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui inscris, insusit de parti prin semnatura ori in alt mod admis de lege si care atesta drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii.
(2) Suma ce reprezinta obligatia prevazuta la alin. (1), precum si dobanzile, majorarile sau penalitatile datorate potrivit legii se actualizeaza in raport cu rata inflatiei aplicabila la data platii efective.

Art. 2. - (1) Cererile privind somatia de plata se depun la instanta competenta pentru judecarea fondului cauzei in prima instanta.*
(2) La instantele prevazute la alin. (1) cererile se solutioneaza de un singur judecator.
(3) Judecatorul verifica din oficiu competenta instantei, procedand potrivit legii.

Art. 3. - (1) Cererea introdusa potrivit art. 2 va cuprinde:
a) numele si domiciliul sau, dupa caz, denumirea si sediul creditorului;
b) numele si domiciliul debitorului persoana fizica, iar in cazul debitorului persoana juridica, denumirea si sediul, precum si, dupa caz, numarul certificatului de inmatriculare in registrul comertului sau in registrul persoanelor juridice, codul fiscal si contul bancar;
c) sumele prevazute la art. 1 alin. (2), temeiul de fapt si de drept al obligatiilor de plata, perioada la care se refera acestea, termenul la care trebuia facuta plata si orice element necesar pentru determinarea datoriei.
(2) La cerere se anexeaza contractul sau orice alt inscris doveditor al sumelor datorate.
(3) Cererea si actele anexate la aceasta se depun in copie in atatea exemplare cate parti sunt, plus unul pentru instanta.

Art. 4. - (1) Abrogat*
(2) In toate cazurile, pentru solutionarea cererii, judecatorul dispune citarea partilor, potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila referitoare la pricinile urgente, pentru explicatii si lamuriri, precum si pentru a starui in efectuarea platii sumei datorate de debitor ori pentru intelegerea partilor asupra modalitatilor de plata.*
(3) La citatia pentru debitor se vor anexa in copie cererea creditorului si actele depuse de acesta in sustinerea cererii.
(4) In citatie se va face mentiunea ca pana cel mai tarziu in ziua fixata pentru infatisare debitorul poate sa depuna intampinare, precum si actele ce pot contribui la solutionarea cererii.

Art. 5. - In cazul in care creditorul primeste plata datoriei ori declara ca este multumit cu intelegerea asupra platii, judecatorul va lua act despre aceasta si va proceda la inchiderea dosarului, pronuntand o incheiere irevocabila. Incheierea privind intelegerea partilor asupra platii constituie titlu executoriu.

Art. 6. - (1) Daca nu a intervenit inchiderea dosarului in conditiile art. 5, judecatorul va examina cererea pe baza actelor depuse, precum si a explicatiilor si lamuririlor partilor, ce i-au fost prezentate potrivit art. 4.*
(2) Cand in urma examinarii prevazute la alin. (1) constata ca pretentiile creditorului sunt justificate, judecatorul emite ordonanta care va contine somatia de plata catre creditor, precum si termenul de plata.
(3) Termenul de plata nu va fi mai mic de 10 zile si nici nu va depasi 30 de zile. Judecatorul va putea stabili alt termen potrivit intelegerii partilor.
(4) Ordonanta se va inmana partii prezente sau se va comunica fiecarei parti de indata, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.*
La fel de bine puteti demara si o actiune bazata pe OUG 119/2007 privind mãsurile pentru combaterea întârzierii executãrii obligatiilor de platã rezultate din contracte comerciale.
Model de actiune puteti gasi inclusiv la sectiunea "Documente utile"

Bafta!
Multumesc frumos pentru timpul acordat (amandurora)! Stiu ca unele intrebari pot parea "tampe" dar asa e cand nu esti in domeniu(dar vrei, totusi, niste bani pentru care ai muncit)...
Ma duc sa ma uit la documentul indicat. :-)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Client rauplatnic aleius aleius Buna ziua,as vrea sa va intreb cum se procedeaza in situatia unui client care nu-si onoreaza platile? Eu ca furnizo,am livrat marfa,am emis factura pe care am ... (vezi toată discuția)
Citatie glia glia sfatuitima va rog am fost citata in judecata pt.somatie de platarespectiv 3 facturi neplatite[2006,2008,2009].Cele din 2009-am dovada platii,dar la celelalte ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata ContSters14151 ContSters14151 Mai este in vigoare dispozitia din Ord. 5/2001- privind somatia de plata, conform careia, somatia in materie civila este de competenta judecatoriei in prima ... (vezi toată discuția)