avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1084 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general deductibilitate cheltuieli
Discuție deschisă în Contabilitate în general

deductibilitate cheltuieli

o soc com doreste sa faca investitie care presupune suplimentarea puterii de curent electric fara de care nu poate sa functioneze instalatia (investitia), aceasta presupune un proiect realizat de o firma de specialitate si o taxa de putere care este perceputa de Electrica Distributie.
intrebare : daca administratorul societatii decide printr-o decizie ca aceste cheltuieli pot fi suportate din profitul realizat pe anul urmator (an in care se va realiza proiectul si se va face suplimentarea retelei el), poate sa deduca pe cheltuieli cont 628 aceste taxe sau trebuie sa le duca pe ct 231 si sa mareasca valoarea mijlocului fix, in speta instalatia ce o va achizitiona si pentru care face aceste cheltuieli?!!!
mi-ar fi de mare ajutor fundamentarea raspunsului pe un articol de lege!
Cel mai recent răspuns: mioara danaila , utilizator 13:45, 6 Noiembrie 2009
IN mod normal tot ceea ce duce la majorarea valorii mijl.fix(20%) este o investitie.Daca toate chelt. cu aceasta lucrare nu ajung la acest procent, le puteti da si pe cheltuieli de intretinere.
Inregistrati valoarea in 231 daca valoarea investitiei depaseste 20% din valoarea mijlocului fix.
Conform CF
Art. 24. - (1) Cheltuielile aferente achizitionarii, producerii, construirii, asamblarii, instalarii sau imbunatatirii mijloacelor fixe amortizabile se recupereaza din punct de vedere fiscal prin deducerea amortizarii potrivit prevederilor prezentului articol.
(2) Mijlocul fix amortizabil este orice imobilizare corporala care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este detinut si utilizat in productia, livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau in scopuri administrative;
b) are o valoare de intrare mai mare decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului;
c) are o durata normala de utilizare mai mare de un an.
Pentru imobilizarile corporale care sunt folosite in loturi, seturi sau care formeaza un singur corp, lot sau set, la determinarea amortizarii se are in vedere valoarea intregului corp, lot sau set. Pentru componentele care intra in structura unui activ corporal, a caror durata normala de utilizare difera de cea a activului rezultat, amortizarea se determina pentru fiecare componenta in parte.
(3) Sunt, de asemenea, considerate mijloace fixe amortizabile:
a) investitiile efectuate la mijloacele fixe care fac obiectul unor contracte de inchiriere, concesiune, locatie de gestiune sau altele asemenea;
b) mijloacele fixe puse in functiune partial, pentru care nu s-au intocmit formele de inregistrare ca imobilizare corporala; acestea se cuprind in grupele in care urmeaza a se inregistra, la valoarea rezultata prin insumarea cheltuielilor efective ocazionate de realizarea lor;
c) investitiile efectuate pentru descoperta in vederea valorificarii de substante minerale utile, precum si pentru lucrarile de deschidere si pregatire a extractiei in subteran si la suprafata;
d) investitiile efectuate la mijloacele fixe existente, sub forma cheltuielilor ulterioare realizate in scopul imbunatatirii parametrilor tehnici initiali si care conduc la obtinerea de beneficii economice viitoare, prin majorarea valorii mijlocului fix;
e) investitiile efectuate din surse proprii, concretizate in bunuri noi, de natura celor apartinand domeniului public, precum si in dezvoltari si modernizari ale bunurilor aflate in proprietate publica;
f) amenajarile de terenuri.

Am avut o situatie asemanatoare. Pentru o cladire nou construita am avut nevoie de curent de mare putere si in acest scop a fost incheiat un contract cu Electrica. Daca la inceput mi s-a spus de catre patron ca investitia este a firmei , la final s-a dovedit ca cei de la Electrica au avut grija sa-si redacteze contractul in asa mod incit eu am dat banii ca fiind " taxa de racordare"(deci cheltuiala) iar investitia este a lor. Cititi foarte bine contractul sa nu fiti in aceeasi situatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Monografie contabila reparatie mijloc fix camila2013 camila2013 In cadrul unui mijloc fix (ex masina cusut) se inlocuieste o piesa din cauza careia utilajul respectiv nu mai functiona. Cum se inregistrea in contabilitate ... (vezi toată discuția)
Pfa - obligatii snow_white snow_white Buna ziua, Am cateva intrebari la care v-as ruga mult sa-mi raspundeti. 1. Facturile si chitantele se fac in trei exemplare. Primul exemplar se da societatii ... (vezi toată discuția)
Inregistrare laptop edervi edervi Un laptop a carui valoare este de 2418 lei (fara Tva) poate fi considerat mijloc mic? Multumesc. (vezi toată discuția)