Buna ziua!
Locuiesc intr-o locuinta tip duplex P+1E. In partea dreapta este cealalta locuinta din duplex, iar alipit de mine in partea stanga se ridica o constructie Parter(2garaje) + 2 etaje(cate un apartament pe nivel). Practic, partea mea de duplex este strajuita de cladirea de 2 eraje si partea de duplex. Duplexul este pe un CF, iar blocul de 2 etaje este pe un CF separat. Sunt dezmembrate dint-o suparfata mai mare, iar dezmembrarea s-a facut inainte de a fi ridicate constructiile.
Constructorii nu mi-au cerut vreo aprobare pt a construi blocul cu 2 etaje, desi s-a alipit de peretele meu, dar au construit perete separat pt blocul cu 2 etaje, separat prin placa de polistiren.
1. Este legal sa fi primit aprobare de construire si sa ridice constructia, fara acordul meu, in conditiile in care s-a alipit de mine?
este posibil sa fi facut un act prin care sa isi fi dat siesi acordul de a construi alipit inainte de a fi cuparat eu partea de duplex? Mentionez ca eu am cumpartat locuinta de duplex de la acelasi constructor, care acum construieste blocul cu 2 etaje, si care a avut in proprietate si suprafetele din cele doua CF-uri.
2. Constructorul doreste sa pastreze garajele si sa le transforme in birouri. este legal sa faca acest lucru fara acordul meu, avand in vedere ca avem peretii cladirilor alipite?
Multumesc!
Cele mentionate de dvs. se pot regasi numai in proiectul de ctii. in baza caruia s-a obtinut autorizatie de ctie.
Foarte posibil ca sa se fi obtinut de catre constructor/ dezvoltator, autorizatie de ctie. pentru intregul calcan, nu separat pentru fiecare din cele 2 locuinte conform intreagului proiect, anterior vanzarii catre dvs. a locuintei pe care o detineti pe care a construit-o mai intai.
Autorizatia de ctii. are valabilitate 1 an pentru inceperea lucrarilor.
Ce face constructorul cu proprietatea sa (ma refer la pastrarea garajelor) este numai responsabilitatea sa si nu trebuie sa va ceara acordul. Presupun ca respectivele garaje nu fac parte din contractul de vanzare-cumparare incheiat de dvs. cu constructorul si la inchierea contractului ati fost informat ca se va construi in calcan. Atunci era momentul sa va interesati/ sa scrie in contract ce se va construi ulterior in calcan.
Multumesc de raspuns.
sunt 2 autorizatii de constructii diferite pt cele 2 CF-uri. istoricul este urmatorul.
februarie 2015 AC pt Duplex
august 2016 am achizitionat o casa din duplex.
mai 2017 AC pt bloc de 2 etaje cu 2 garaje la parter - in curs de construire.
m-a informat ca se va construi alaturi, ceea ce am fost deacord in mod verbal, dar nu mi s-a prezentat planul blocului, si nici nu am semant o un act in acest sens. Iar in discutii nu era vorba de construirea unui bloc de 2 etaje, ci tot de parter + 1 etaj.
referitor la garaje, ele sunt in posesia constructorului, fiind parte din blocul pe care il construieste. insa in AC se specifica termenul de "garaj", nu de birou. una e sa parcheze un vecin maisina in garaj, si alta este sa fie activitate de tip birou - oameni care vin-pleaca, aglomeratie de masini pe strada pt cei de la birouri. o intreaga agitatie chiar alaturi de constructia casei mele.
Informatia verbala primita trebuia sa va dea de gandit si sa cereti proiectul blocului.
Daca pentru bloc in autorizatia primita se mentioneaza ca vor fi garaje la parter, pentru a schimba destinatia, se poate pune problema obtinerii unei noi autorizatii de ctie., caz in care este nevoie de avizul dvs., ca vecin.
Nu imi este clar cum apare in calcan duplexul cu blocul legat de accesul din strada ?!
Exista solutii tehnice pentru antifonare perete comun (cel in calcan), caz in care nu ati avea motiv sa nu fiti de acord cu schimbarea destinatiei garajelor in birouri, legat de accesul direct din strada - spatiu public.
Aglomeratia din strada nu cred sa fie un motiv pentru ca o instanta de judecata (se poate ajunge aici, la solicitarea constructorului impotriva refuzului dvs. de aviz) sa nu dea o hotarare in sensul schimbarii destinatiei garajelor in birouri.
cele doua locuinte tip duplex, impreuna cu blocul, sunt insiruite de-a lungul strazii. accesul este pt fiecare locuinta din strada. locuinta mea este practic intre 2 alte constructii - jumatea de duplex in dreatpa, si blocul de 2 etaje in stanga,
zona este linistita, cu putin trafic. acesta este si motivul pt care am cumparat acolo. eu stiu ce agitatie era la birourile lor. nu mi-o doresc sa fie chiar alaturi de mine.
dar, din punct de vedere legal, nu inteleg daca oricine poate face orice cu un garaj, indiferent de zona/vecini. adica in acele garaje se pot face magazin, shaormerie, service auto, birou, sau orice altceva doar pt ca asa is doreste proprietarul?
si nu e vorba doar de antifona casa sau peretii, pt ca toata zona devine mult mai populata.
Multumesc pt sugestii!