avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua,
Succesiune .. doi copii, tata a murit. S-a facut succesiunea in cote ¼ pt mama si ¾ cele doua copii (casa parinteasca). Una dintre copii („A” )locuieste in casa parintilor, si dupa succesiune mama la transcris partea sa la copilul „A”. Celalalt copil („B”) vrea sa fie platita partea sa. „A” nu vrea sa plateasca. Problema este ca impozitul imobilului trebuie sa plateasca si „B” pt partea lui. Ce se poate face intr-un astfel fe situatie, ca copilul „B” sa scapa de partea sa?
Fie reușesc să ajungă la o înțelegere și încheie un act de partaj voluntar
Fie B promovează o acțiune în instanță (partaj judiciar)


Succesori sunt sotia supravietuitoare, cu o cota de 1/4, si copiii , cu o cota de 3/4.

Prin urmare fiecare copil va avea o cota de 3/ 8.

Pe cale notariala se poate perfecta un act de partaj voluntar.

In instanta, in caz ca survin divergente intre comostenitori, se poate initia o actiune de partaj judiciar.

Actiunea de partaj judiciar comporta plata unei taxe judiciare in cuantum de 3 %, raportat la valoarea orientativa a bunului indiviz, conform grilei notariale orientative.

( instanta poate dispune scutirea, reducerea sau esalonarea taxei judiciare de timbru, daca sunt intrunite cerintele imperative ale legii ).

Situatia este identica, in ipoteza in care se solicita o expertiza evaluatorie.


Partile pot perfecta o tranzactie, instanta pronuntand o hotarare de expedient, aceasta putand surveni pe parcursul procesului.

Instanta poate atribui bunul indiviz unuia dintre succesori, in functie de situatia locativa a acestuia, de actele de posesie savarsite, de investitiile efectuate, de situatia platii taxelor si a impozitelor, in sarcina acestuia, insa, fiind stabilita o obligatie de despagubire a celuilalt comostenitor, concretizata prin plata unei sulte.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere moștenire Maramioara Maramioara Se mai poate face dezbaterea moștenirii după 15 ani de la decesul lor? (vezi toată discuția)
Succesiunea Claudiu Tucson Claudiu Tucson Tata a murit si a lasat la cei trei copii un apartament. Intrebarea mea este ca unul din frati nu vrea sa semneze pt vanzarea lui. Ce se poate face. Noi suntem ... (vezi toată discuția)
Certificat de calitate mostenitor Linel Linel Buna ziua doresc o informatie pentru certificatul de calitate mostenitor, ce rol are acesta si daca pot pune in vanzare un teren de exemplu cu acest ... (vezi toată discuția)