Daca in urma unui accident de munca din vina angajatorului am ramas cu .incapacitatea de a folosi mana stanga la nivel normal, angajatorul trebuie sa.mi plateasca daune? Ce alte drepturi am?? Mulțumesc
Legea nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea pentru AM si boli profesionale mentioneaza:
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Toate se platesc din Fondul national unic privind asigurarile pentru AM si BP la care toti angajatorii cotizeaza obligatoriu, lunar. Fondul este administrat de Casa judeteana de pensii. Demersurile la CJP se fac de catre angajator.
In urma cercetarii si inregistrarii AM, angajatorul trebuie sa va dea PV de cercetare AM si formularul FIAM de inregistrare AM.
Daca in PV de cercetare AM, angajatorul este responsabil pentru producerea AM si dvs. ca victima nu aveti nicio responsabilitate, puteti deschide actiune in instanta impotriva angajatorului si cere daune materiale si/ sau daune morale. La deschiderea actiunii in instanta trebuie sa anexati copii X autentificate al notar dupa documentele mentionate anterior.