avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vă rog să mă ajutați cu un răspuns: dacă bunica ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vă rog să mă ajutați cu un răspuns: dacă bunica încă trăiește, ce drept de moștenire avem noi nepoții după moartea tatălui, dacă ea nu a făcut succesiunea după moartea străbunicii?

Nu știu cum sa încep. ....tatăl meu a murit acum 7 ani, bunica(mama lui) inca trăiește are 93 de ani, tatăl meu in certificatul de naștere la tată are liniuța el mai are o sora aceasta fiind recunoscuta de tata. Noi suntem 3 frati care am dori sa ne luam fiecare partea lui (mama a fost cununata legal 23 de ani cu tata )intrebarea mea: dacă bunica inca trăiește ce drept de moștenire avem noi copii după moartea tatălui in condițiile in care bunica mea nu a făcut succesiune sau vreun act dupa moartea strabunicii aceasta fiind moștenire de familie, ce drept am eu la moștenire după tatăl meu? Si cum as putea intra in posesia părții mele de moștenire si cum am putea sa o împărțim ? Cu respect aștept un răspuns
Ultima modificare: Duminică, 20 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:46, 22 Mai 2018
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Puteți să dezbateți moștenirea după tatăl dvs. (presupun că avea și el ceva bunuri adunate într-o viață, nu numai ceea ce urma să-i fie lasat de la ... străbunica).
Moștenitorii lui sunt:
- soția supraviețuitoare cu o cotă de 1/4 din moștenire (din moștenirea soțului ei defunct, nu vorbim depre a altora),
- copiii defunctului cu o cotă de 3/4 din moștenire (sunteți trei și aveți fiecare 1/4 din moștenirea tatălui dvs.)

2. Despre moștenirea bunicii dvs. veți discuta la moartea ei. Deocamdată e vie și neîngropată.
Când va veni vremea, moștenirea bunicii va fi culeasă de:
- fiica ei în viată (= sora tatălui dvs) - care va culege jumătate din moștenirea bunicii
- dvs. și frații dvs. în calitate de nepoți de fiu predecedat ai bunicii. Dvs. și frații dvs. veți veni la moștenirea bunicii dvs. prin reprezentarea tatălui dvs. predecedat și veți culege împreună cealaltă jumătate din moștenirea bunicii (= partea care s-ar fi cuvenit tatălui dvs. dacă ar mai fi trăit/dacă ar mai fi fost în viață la data decesului mamei sale/bunicii dvs.).
Atât.
Mama dvs. nu va culege nimic din moștenirea bunicii dvs. Ea și-a moștenit soțul. Dar soțul ei nu avea nimic de la mama lui/bunica dvs. în clipa decesului său, fiindcă a decedat înaintea ei.
Iar reprezentarea este admisă numai în privința dvs. (a nepoților de fiu predecedat).

3. Ar fi bine ca bunica dvs., câtă vreme mai trăiește, să dezbată moștenirea după părinții ei. Altminteri vă lasă lucrurile destul de încurcate. Chiar și așa, când vorbim de 93 de ani, este dificil să mai găsim martori încă neîngropați care să vorbească despre tinerețea străbunicii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Mai 2018
romascanu, moderator
Buna seara.
As aprecia daca m-ati putea lamuri si pe mine. Nu exista un termen limita pentru dezbaterea mostenirii de 1 an de la data decesului persoanei a carei mostenire se doreste a fi dezbatuta? Daca tatal a decedat acum 7 ani si in toata aceasta perioada nu s-a dezbatut mostenirea, nu s-a pierdut acest drept?
Multumesc .
DM
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@sennen

Nu există un termen limită pentru dezbaterea moștenirii.
Termenul de un an de la data decesului persoanei despre a cărei moștenire este vorba, este termenul de opțiune succesorală.
Este termenul în care succesibilul (posibilul moștenitor/cel chemat de lege la moștenirea unei persoane datorită calității sale de soț sau rudă cu defunctul, dar care nu și-a exercitat încă dreptul de opțiune) se gândește și are de ales între:

- acceptare (acceptă moștenirea și devine retroactiv moștenitor de la data decesului persoanei)
și
- renunțare (renunță la moștenire și este considerat că nu a fost niciodată moștenitor).

a dezbate = a discuta pe larg și adesea în contradictoriu o chestiune, o problemă etc. cu una sau mai multe persoane.

Pe scurt și impropriu exprimat, trebuie să fii mai întâi moștenitor (să fi acceptat moștenirea) pentru a avea ... despre ce vorbi: azi, mâine, peste 7 ani sau ... când o veni vorba.

Renunțarea nu se presupune. Iar acceptarea nu este neapărat expresă (poate fi și tacită, rezultând dintr-un act sau fapt pe care succesibilul nu ar putea să-l facă decât în calitate de moștenitor).
Prin urmare și în pofida celor 7 ani trecuți în speță, nu am niciun motiv să cred că persoanele implicate (mama - copii) s-ar apuca să-și conteste unul altuia calitatea de moștenitor (de abia de aici încolo ar deveni „interesant” termenul de opțiune).
Ultima modificare: Marți, 22 Mai 2018
romascanu, moderator
-mesaj mutat-

D@n@@@ a scris:
Va mulțumesc mult pentru răspuns. din păcate tatăl meu nu a strâns nimic in viață pana la 47 de ani (cand a decedat)totuși la primărie cand am fost sa vorbim despre această situație ni sa spus ca tatăl meu figurand doar cu un singur părinte pe certificatul de naștere avem tot dreptul la moștenirea bunici si o putem revendica chiar dacă aceasta este in viață.acum chiar nu mai știu ce sa înțeleg dar dacă sunteți avocat/a bănuiesc ca știți mai bine legile .......

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Evident că aveți dreptul la moștenirea bunicii (dvs. și frații dvs. aveți dreptul la jumătate din moștenirea bunicii, după cum v-am explicat mai sus).

Dar ... Cerule! Așteptați să moară mai întăi. Că-i vie și neîngropată încă.
Moștenire înseamnă transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate către una sau mai multe persoane în ființă.

Nu se poate revendica moștenirea unei persoane în viață. A! O putem ruga să ne dea câte ceva. Dar asta e altceva. E rugăminte, nu-i pretenție/revendicare.

Și nu prea înțeleg problema dvs. cu liniuța.
L-a născut bunica dvs. pe tatal dvs.? Dacă da, atunci alte povești de viață (și liniuțe în loc de tată) nu au importanță atunci când vorbim despre moștenirea bunicii.

O veți moșteni pe bunica dvs. pentru că ea a fost mama tatălui dvs. și pentru că dvs. sunteți nepoții ei de fiu predecedat.
Liniuța aceea ne spune că dvs. nu aveți și vreun bunic de moștenit. Sora tatălui dvs., spre deosebire de dvs., va mai avea (a avut) și un tată de moștenit. Dar oricum, înțeleg că averea ce vă interesează provine de la străbunicii din partea bunicii.
Ultima modificare: Marți, 22 Mai 2018
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am dreptul la mostenire si daca da la ce cota? DerLehrer DerLehrer Buna ziua, In urma decesului matusii mele (sora tatalui) pot avea drept la mostenire si daca da, la ce cota ? Mentionez ca pe linie directa nu are ... (vezi toată discuția)
Moștenirea in cazul recăsătoriei Maria20211 Maria20211 Daca un bărbat cu doi copii a rămas văduv, s-a recăsătorit și cu a doua soție a mai avut un copil , cum se împarte averea la nepoții lui ? Copii ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! În urma decesului unchiului meu necăsătorit si ... Ionela_20 Ionela_20 Buna ziua! În urma decesului unchiului meu necăsătorit si fara copii. Ambii părinți decedați și bunicii din partea ambelor părți. Decedatul având 2 ... (vezi toată discuția)