avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1073 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie

Buna
Stie cineva, daca in cadrul unui job am fost trimisa la cursuri, doua seturi a 3 saptamani, a fost inregistrat la ITM acel act aditional ca nu am voie sa parasesc firma decat dupa 2 ani....care ar fi consecintele pe care as putea sa le intampin in caz de demisie...mentionez ca acel curs dupa cei de la firma costa cam la ordinul sutelor de mil (2) am semnat o foaie in care era trecut contul ...nu factura ceva....numarul de factura era trecut doar la cazare...
Dupa cate am citit in Contractul colectiv de munca acele cursuri la care te trimit anjajatorii trebuie sa ajunga la min 60 zile.
Ce parere aveti??
multumesc
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 13:22, 2 Noiembrie 2009
Ar fi bine daca ne-ati reda continutul actului aditional pentru a vedea despre ce este vorba si apoi ne putem pronunta.
Buna ziua! Va prezint partea actului aditional
Preambul
A vand in vedere ca:
- Angajatorul recunoaste necesitatea pregatirii profesionale a salariatiilor si doreste ca acestia sa atinga un nivel de pregatire profesionala care sa Ie permita desfasurarea activitatii in conditii optime In cadrul societatii;
- Salariatul isi exprima dorinta de a participa la cursuri de formare profesionala de scurta sau de lunga durata in vederea imbunatatirii aptitudinilor sale profesionale si, totodata, intelege necesitatea acestor cursuri pentru mentinerea permanenta a unui nivel de instruire ridicat
Partile contractante convin, de comun acord, Tncheierea prezentului act aditional cu urmatoarele clauze:
1. Obiectul Actului Aditional:
Angajatorul, pentru realizarea obiectului sau de activitate, initiaza §i finanteaza integral participarea Salariatului la stagii de formare profesionala pe perioada executarii contractului individual de munca. Salariatul va fi informat cu privire la cursu rile de formare profesionala la care va participa, avand obligatia de a participa la to ate cursu rile identificate de catre Angajator §i care sunt necesare dezvoltarii profesionale a salariatului.
Cu ocazia efectuarii §colarizarilor partile vor Tncheia un proces verbal de §colarizare Tn care se va specifica locul de desfa§urare al cursului de formare profesionala, perioada §i contravaloarea cheltuielilor avansate de catre Angajator pentru efectuarea de catre Salariat a cursului de formare profesionala. Semnarea de catre parti a procesului verbal de §colarizare atesta informarea salariatului §i, totodata, acceptul sau cu privire la participarea la cursul de formare profesionala initiat de catre Angajator.
2. Durata actului aditional

Prezentul act aditional intra Tn vigoare la data semnarii lui de catre parti §i este valabil pe Tntreaga durata de executare a contractului individual de munca, efectele sale privind obligatiile Salariatului ulterioare finalizarii cursurilor de formare profesionala urmand a se extinde pe 0 perioada de 2 ani de la data absolvirii acestora.

3. Obligatiile partilor
Angajatorul are urmatoarele drepturi ~i obligatii:
3.1. Sa asigure accesul salariatului la cursuri de formare profesionala, Tn functie de necesitatile acestuia §i de specificul postului ocupat Tn organigrama societatii;
3.2. Sa finanteze integral cursurile de formare profesionala la care urmeaza sa participe salariatul pe perioada executarii contractului individual de munca.
3.3. Sa recupereze contravaloarea cursurilor de formare profesionala daca, din motive de indisciplina sau din lipsa de interes, Salariatul nu participa la cursuri sau nu Ie absolva, precum §i Tn conditiile mentionate la art. 4.2. din prezentul contract.
Salariatul are urmatoarele drepturi §i obligatii:
3.4. Sa participe la toate activitatile de formare profesionala initiate de catre Angajator care corespund necesitatilor sale ~i atributiilor postului pe care este Tncadrat Tn societate. Participarea ~i prezenta la cursuri va fi consemnata Tntr-un proces verbal de ~colarizare care se va semna de catre parti Tnainte de participarea efectiva a salariatului la cursuri.
3.5. Sa se comporte disciplinat pe toata durata desfa~urarii cursurilor de formare profesionala ~i sa-~i Tnsu~easca Tn mod corespunzator notiunile profesionale, notiuni pe care ulterior sa Ie utilizeze la locul de munca Tn vederea cre~terii performantei.
3.6. Sa suporte toate cheltuielile ocazionate de formarea profesionala avansate de catre Angajator Tn situatia Tn care, Tn interiorul unui termen de 2 ani de la finalizarea cursurilor de formare profesionala initiaza Tncetarea raporturilor de munca sau este concediat pe motive de indisciplina sau din orice alt motiv ce tine de rezultatele sau conduita sa profesionala.
3.7. Pe perioada derularii raporturilor contractuale de munca, precum ~i pentru 0 perioada de 2 ani de la Tncetarea raporturilor de munca, angajatul nu are dreptul sa presteze munca directa sau indirecta la alte societati cu activitate similara sau competitiva activitatii desfa~urate de societate.
3.8. Angajatul are responsabilitatea de a se asigura ca nici una dintre informatiile referitoare la activitatile societatii la care el a avut acces ca urmare a desfa~urarii activitatii sale, nu va fi Tnstrainata catre terti cu intentie, din neatentie sau proasta administrare, fara acordul scris prealabil al societatii. Grice document sau informatie obtinuta sau primita de la clientii sau furnizorii societatii intra sub incidenta acestui articol. Angajamentul de confidentialitate ramane Tn vigoare ~i dupa Tncheierea raporturilor de munca cu societatea angajatoare, pe 0 perioada de 3 ani de zile
4. Raspunderea contractuala
4.1. incalcarea obligatiilor prevazute Tn prezentul act aditional atrage dupa sine suportarea despagubirilor de catre partea Tn culpa.
4.2. in cazul Tn care salariatul - Tntr-o perioada de 2 ani de zile de la participarea la cursu rile de formale profesionala - are initiativa incetarii contractului individual de munca, este concediat pentru motive disciplinare sau din orice alte motiv ce tine de rezultatele ~i conduita sa profesionala, Angajatorul are dreptul de a recupera contravaloarea cursurilor de formare profesionala la care a participat salariatul. Valoarea cursurilor ce urmeaza a fi recuperata de catre angajator va fi evidentiata Tn facturile emise de catre furnizorii de cursuri de formare profesionala. De asemenea angajatorul are dreptul sa i~i recupereze orice alte cheltuieli efectuate Tn vederea formarii profesionale a salariatului (cheltuieli de cazare, transport, masa, etc.) pe baza documentelor justificative.
5. Dispozitii finale
Grice neintelegeri aparute intre parti pe durata derularii orezentului act aditional vor fi solutionate pe cale amiabila, iar daca acest lucru nu este posibil, partile se vor adresa instantei de judecata competente potrivit legii.
Clauzele anterioare negociate ~i semnate de catre parti referitoare la formarea profesionala se Tnlocuiesc cu prevederile prezentului act aditional.
Prezentul act aditional a fost Tncheiat astazi, .......) , Tn doua exemplare, cate unul pentru fiecare parte, urmand a fi Tnregistrat la Inspectoratul teritorial de munca prin grija Angajatorului, potrivit dispozitiilor legale in vigoare.
Mentionez ca acest act a fost inregistrat la ITM dupa finalizarea cursurilor si chipurile a fost semnat de mine in prima saptamana cand eu eram deja la cursuri in alta localitate.
Imi cer scuze pt greselile de ortografie....documentul a fost scanat

Clauză de formare profesională vizează parcurgerea de către salariat, pe durata executării contractului individual de muncă, a unei anumite modalităţi de pregătire profesională.
Potrivit Codului muncii, salariaţii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională mai mare de 60 de zile nu pot avea iniţiativa încetării contractului individual de muncă o perioadă de cel puţin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesională.
Potrivit art. 195 alin. 3, încălcarea de către salariat a interdicţiei de a avea iniţiativa încetării contractului individual de muncă - pe o durată stabilită prin clauză de formare profesională de cel puţin 3 ani - determină obligarea celui în cauză să suporte cheltuielile ocazionate de pregătirea sa profesională, proporţional cu perioada nelucrată din cea stabilită conform actului adiţional.
Deci, conform spuselor dumneavoastra eu nu as fi obligata nici sa stau si nici sa platesc cursurile?
Pot sa mi dau demisia fara probleme?
Imi poate opri salariul?
Multumesc tare mult
Nu va poate opri salariul ... o asemenae masura este nelegala , putand fi contestata in instanta cu succes.

Cat timp a durat cursul de formare profesionala?

Alte discuții în legătură

Demisia - motiv imputabil conform contractului de munca mariusmures83 mariusmures83 Buna ziua, As avea o intrebare, legat de un contract individual de munca in care se stipuleaza \\\\" Salariatului ii revin in principal urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Demisie in caz de formare profesionala xxandra xxandra Buna, sunt in urmatoarea situatie: sunt angajata la o firma, si am semnat contract aditional contractului de munca in care scrie ceva de genul "salariatul care ... (vezi toată discuția)
Clauza formare profesionala george73 george73 Buna ziua, Sunt angajat la o firma din Bucuresti de aproximativ 8 luni.Deoarece este un domeniu tehnic a trebuit sa fac un curs de formare profesionala atunci ... (vezi toată discuția)