avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... firma la care lucrez vrea sa lucrez obligatoriu 60 de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

firma la care lucrez vrea sa lucrez obligatoriu 60 de ore pe saptamana

:-/lucrez la o firma de constructii din bucuresti si conducerea vrea ca muncitorii sa lucreze sambata obligatoriu fara a fi platiti suplimentar.deci...daca vi la munca sambata nu te plateste daca nu vi iti opreste din salariu ca la o zi obisnuita de munca, ce poti sa alegi ca oricare din variante nu ne avantajaza nu mai spun ca contractul de munca este incheiat pe 8 ore iar noi lucram 10 .Prin urmare suntem platiti la 40 de ore pe saptamana iar ei vor sa muncim 60 de ore,mai pertind ca sunt si firma serioasa.Au fost seriosi pana sa vina criza dar acum...sa-u dovedit a fi neseriosi...un angajat nemultumit al firmei Sommering Install:mva intreb ce-i de facut?:(#-o
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 17:03, 2 Noiembrie 2009
Aveti posibilitatea sa sesizati ITM-ul si sa prezentati cazul si conditiile in care munciti. Inspectorii ITM vor verifica cele sesizate de catre dvs si vor lua masuri....
Ar fi bine sa faceti o sesizare la ITM fiindca nu este corect sa lucrati mai mult de 32 de ore suplimentare pe saptamana care trebuie platite dublu
Art.111 Codul Muncii:
"Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare"

Art.117 (2):
"Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului..."

Art.120 (2):
"Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin.(1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza"

Daca nu vi se dau zile libere platite in urmatoarele 30 de zile trebuie sa vi se plateasca sporul ptr. ore suplimentare.
Orele suplimentare efectuate in week-end se platesc dublu.
Faceti o sesizare in scris si catre patron cu nr. de inregistrare.Intocmiti procese -verbale intre dvs. + martori ca sa probati ca asta e situatia, daca nu se evidentiaza in alte documente gen condica.....Adunati tot ce dovedeste acesta stare de fapt( mailuri, minute, comunicari etc).Daca la ITM nu se rezolva nimic, sesizati instanta( TMB-sectia a VIII-a conflicte de munca)

Mai ales, nu semnati nimic !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca in ziua de sambata se poate compensa cu zi libera? Sebi44 Sebi44 Buna Ziua! Lucrez la o firma privata. Sunt perioade in care avem de onorat multe comenzi. In aceste perioade eram chemati la munca sambata si eram platiti ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare negut_dorina negut_dorina As dori sa stiu cu cat se platesc orele suplimentare in zilele lucratoare in procent?dar orele lucrate sambata si duminica (vezi toată discuția)