avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 236 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Nu vor sa plateasca la fondul de reparatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Nu vor sa plateasca la fondul de reparatii

Buna ziua,
Fac parte dintr-o asociatie cu 14 apartamente unde ne putem gestiona foarte dificil.
Doresc sa va adresez urmatoarele intrebari:
1. Ce pot face in situatia in care eu in calitate de membru al asociatiei doresc sa se stranga fondul de reparatii care de altfel este obligatoriu, iar majoritatea in adunarea generala nu doresc pe motiv ca atunci cand apare o problema se vor strage bani.
2. Ce se poate face la nivel de asociatie daca se decide in AG strangerea fondului de reparatie dar tutusi unii proprietari nu vor sa contribuie pe motiv ca atunci cand va interveni o situatie, vor plati atunci. Ce parghii am avea la nivel de asociatie astfel incat sa ii putem face sa contribuie la fondul de reparatii ?

Multumesc.
Cu stima, Florin
Cel mai recent răspuns: Victor Brosser , Alte profesii 18:48, 23 Mai 2018
Nu puteti obliga (cum ati putea-o face ?!) pe nimeni sa contribuie la ceva care nu reclama o lucrare stringenta. Lumea este reticenta deoarece au fost (si cu siguranta vor mai fi) cazuri cu presedinti/ administratori disparuti cu fondurile asociatiei sau cazuri de achitare de facturi restante (nu se platesc cheltuielile la timp de catre toti proprietarii) din acest fond de reparatii.
AG poate cere proprietarilor care refuza sa contribuie anticipat la fondul de reparatii, cel mult un angajament scris ca vor depune banii necesari/ cota parte in termen de ... daca se va hotari de catre AM efectuarea unei anumite lucrari (nominalizate, cu precizarea pretului total negociat).
aceasta restanta, ca orice restanta, se poate penaliza si se poate actiona in instanta.
Oricum, la vanzarea apartamentului, ea va trebui platita altfel nu se elibereaza adeverinta.
Multumesc pentru raspuns.
Legea 230 specifica la articolul 45 (3) obligativitatea aprobarii unui fond de reparatii anual.
Asadar, dupa cum a specificat si d-nul Dr. Virgil Dan Amza, aceasta este considerata restanta si se supune penalizarilor, respectiv posibilitatii de actionare in instanta.
Problema este ca aici mi se pare ca se pierde firul. De la ce suma te duci cu respectivul in instanta ? te duci in instanta abia dupa ce incepi sa faci cheltuieli din fondul de reparatii in vreme ce respectivii inca nu isi achita obligatiile de plata a fondului de reparatii ?
Desigur ca reparatii sunt si vor fi intotdeuna la un imobil vechide 30 de ani, asadar un fond de reparatii mi se pare absolut firesc si necesar, dar ideea este sa ai parghiile necesare a face proprietarii sa plateasca la acest fond pentru a nu fi nevoit sa umbli ca un nebun dupa bani atunci cand ai nevoie sa faci o reparatie.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Mai 2018
florin555, utilizator
'' obligativitatea aprobarii unui fond de reparatii anual.''...dupa cum bine ati specificat,este obligatoriu.Nu ca nu vrea X si Y.Il puneti lunar pe listele de intretinere si cine nu plateste,este restant.Eu am ceva de genul...250 lei intretinere,din care 50 lei fd reparatii.Nu vor sa achite, luna viitoare vor avea x lei intretinere si 50 lei restanta.Nu se specifica la ce este restanta.
Penalizarile vor fi ca la orice restanta.Nu merge ca vor da banii imediat ce apare ceva...daca se sparge o coloana,nu vine nimeni fara bani...ce o sa faca?O sa astepte sa ia salariul?Si nu stati sa alergati dupa bani pe la fiecare daca aveti nevoie de un lacat....
Solutia cu instanta de judecata este prea costisitoare si nu va apela nicio asociatie la asa ceva.
Pentru a stabili valoric un fond de reparatii, AG trebuie sa aprobe lucrari care se vor face si termene de executie, respectiv cote lunare de contributie la fondul de reparatii.
Atata timp cat calcularea de penalizari la datoriile lunare cu intretinerea, restante, nu se face (sunt proprietari care nu locuiesc permanent in apartament) si platesc de 1-2 ori/ an cum sa calculezi penalitati la sume neachitate la un fond de reparatii, de fapt nesusutinut de ceva concret (si ma refer la lucrari aprobate de AG).
Sa fim realisti, prevederea din lege cu constituirea fodului de rulment, ca multe altele, nu se aplica in majoritatea cazurilor in asociatii de proprietari/ asociatii de locatari si am aratat de ce in mesajul anterior.

Alte discuții în legătură

Reparatie acoperis de la casa scarii eduardpetcu eduardpetcu Buna ziua. Asociatia de proprietari are obligatia legala de a repara acoperisului casei scarii revine blocului? (vezi toată discuția)
Asociatia de proprieteri petre_marian petre_marian buna ziua.Suntem o asociatie de proprietari mica care vrem sa reparam acoperisul ma rog numai o parte mai ales cei care stau la ultimul etaj si au probleme cu ... (vezi toată discuția)
Fond reparații Dorești Dorești Bună ziua, Am o problema la fondul de reparații am avut suna de 480 lei din care pentru zugrăvească interioara a blocului trebuia sa extragă doar 300 de ... (vezi toată discuția)