avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum e cu ajutorul public judiciar pentru onorariu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum e cu ajutorul public judiciar pentru onorariu avocat si Pro Bono?

Ma aflu la recurs la ICCJ si am nevoie de un avocat.
Cand si cum se poate apela la ajutor public judiciar pentru onoariu avocat? Ar fi de acord avocatul, cum se procedeaza in asa situatie? Eu platesc si apoi mi se deconteaza de catre stat sau avocatul primeste banii de la stat si cand ii primeste?
Mai exista avocati Pro Bono?
Va foarte multumesc, voi aprecia ajutorul dvs. cu un thumbs up.
Cel mai recent răspuns: StefaniaEmerson , utilizator 06:32, 3 Iunie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti primi ajutor public judiciar in materie civila daca va incadrati in prevederile OUG nr. 51/ 2008 cu modificarile si completarile ulterioare. Trebuie sa depuneti cerere la instanta si adeverinte cu toate veniturile pe care le obtineti. Instanta aproba sau nu ajutorul public judiciar.
Daca se aproba, avocatul (trebuie sa-l gasiti dvs. prin baroul de avocati din judet, sa incheiati un contract cu acesta) trebuie sa fie de acord cu plata onorariului prin ajutor public judiciar.
Onorariul avocatului se plateste in baza aprobarii ajutorul judiciar in materie civila aprobat de instanta, din fondurile MJ prin serviciul contabilitate (nu stie cand, aceste fonduri fiind limitate) al tribunalului in baza facturii emise de avocat.
Avocati pro bono exista dar trebuie sa-i gasiti dvs.tot prin baroul de avocati. Pe acest site nu facem reclama.
Daca dati clik pe "consultanti" in banda rosie din susul paginii veti gasi avocati din judetul dvs. pe care ii puteti contacta (de regula contracost) si intreba.
Avocatii ar putea sa nu vrea sa fie platiti din ajutor ziceti. Dar de ce ar refuza?
Ce e ciudat este ca desi nu am venituri nici unul nu mi-a zis ca ar putea fi si el platit prin ajutor public judiciar. Si cand se solicita acest ajutor? La inceputul procesului, inainte? Ca eu trebuie sa depun actiunea de recurs si cine o face fara bani?

Multumesc mult domnule Popa.
acest răspuns util
Incasarea onorariului prin ajutor public judiciar in materie civila nu este lesne de incasat. Plata de face in functie de fondurile alocate MJ.
Solicitarea ajutorului se poate face instantei de judecata in prima sedinta, in cazul prezentat de dvs., dupa acceptarea recursului.
Orice venit pe care il obtineti/ il puteti obtine (expl. daca aveti un teren in proprietate, de pe acesta se poate obtine un venit) trebuie trecut in adeverintele pe care le depuneti la instanta de judecata pentru a vi se aproba ajutor public judiciar in materie civila. Se aproba numai sub o valoare minima (nu stiu exact cat este in prezent)/ membru de familie.
acest răspuns util
Buna seara!
Cateva informatii despre Serviciul de Asistenta Judiciara.

[ link extern ]

Fiecare instanta dispune de o lista a avocatilor inscrisi pentru Serviciul de Asistenta Judiciara. Incercati sa mergeti la instanta respectiva, ICCJ si sa solicitati informatii de la Relatii cu clientii.
Multumesc foarte mult. Foarte util raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avocat pro bono intr-un proces civil Anca Mirica Anca Mirica Intr-un proces civil unde gasesc un avocat din oficiu. (vezi toată discuția)
Reprezentare "pro bono" Antoanela Geaman Antoanela Geaman Stie cineva daca pentru a apara [i]pro bono [/i]trebuie solicitata aprobarea Baroului...sau pur si simplu nu conteaza, este treaba avocatului. (vezi toată discuția)
Contract de asistenta juridica anca.popescu anca.popescu trebuie s-o reprezint pe cumnata mea la ONRC evident, nu pot sa-i iau bani ce trec in contractul de asistenta juridica la onorariu? (vezi toată discuția)