avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1100 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... RCA daună totală: asigurătorul mi-a cerut ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

RCA daună totală: asigurătorul mi-a cerut omologarea RAR pentru instalația GPL, omologare pe care nu o am. Este posibil să nu fiu despăgubit din cauza instalației:

Buna ziua,
Am o nelămurire in cazul unei daune totale, daca ma puteți ajuta
Dețin o mașină marca BMW seria1 an 2005 care a fost încadrat la dauna totala si evaluat ca si preț al pieței la suma de 4700 euro, mașină fiind scoasa la licitație pentru care sa licitat suma de 1370 euro, la opțiuni incluse fiind si un gpl in valoare de 2500ron pentru care dețin facturi montat înainte cu 3 luni de la data accidentului, gol pe care in foaia lor de calcul la evaluat preț de nou la 450 euro si valoarea oferita de ei fiind de 7.65 euro
Ne fiind mulțumită cu suma estimata de ei am fost la sediu euroins si am depus facturile la dosar așteptând o noua oferta, problema acum fiind ca ei mi-au cerut omologarea rar, pe care nu o am depășind termenul limita cu 10 zile fiind plecata din tara.
Intrebarea mea este rca-ul nu ma despăgubește deoarece nu dețin omologare? Specific ca licitația sa făcut cu instalația gpl pe autoturism.
Va multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Adrian Sulea , Consultant credite si finantari 12:17, 7 Iunie 2018
Buna ziua,

Norna RCA prevede ca:

"Stabilirea despăgubirii pentru daune produse vehiculelor :
(1) La stabilirea ofertei de despăgubire după identificarea vehiculelor şi evidenţierea complexităţii structurii de echipare, a dotărilor de serie şi opţionale, se iau în considerare următoarele:
a) pentru evaluarea costurilor de readucere a vehiculului la starea anterioară producerii evenimentului:
(i) piese şi materiale noi care pot fi utilizate legal în procesele de reparaţie în România şi statele membre;
(ii) manopera aferentă reparaţiei şi cea aferentă operaţiilor necesare din punct de vedere tehnic şi tehnologic, conform tehnologiei producătorului;
b) pentru evaluarea valorii de vânzare de piaţă:
(i) factori specifici de corecţie;
(ii) existenţa unor avarii preexistente;
(iii) istoricul de exploatare a vehiculului, precum utilizarea în regim de şcoală de şoferi, taxi, închiriere şi altele.
(2) La stabilirea ofertei de despăgubire sunt luate în considerare modificările structurii de echipare a vehiculului, survenite între data comercializării şi cea a producerii accidentului. "
Buna ziua, va mulțumesc pentru răspuns, dar ce vroiam sa stiu si nu am anteles , este daca trebuie sa am si omologarea rar, pentru a fi despăgubita si pentru instalația gpl ?
Va mulțumesc
Buna ziua,

In norma RCA nu se mentioneaza ca dotarile suplimentare trebuie sau nu sa fie omologate. Daca faceti dovada achizitiei/ montarii (facturi/ deviz), nu ar trebui sa va conditioneze. Daca totusi o face, ar fi bine sa le solicitati in scris articolul din Lege/ Norma unde se mentioneaza acest lucru.
Va mulțumesc , mi ați fost de mare ajutor.
Avand ITP-ul valabil asiguratorul nu are niciun motiv sa invoce faptu ca instalatia gpl nu este omologata.

Alte discuții în legătură

E interzis sa ai xenoane la masina ? Pilu Pilu Buna ziua. Azi mi-am facut ITP-ul la autoturism si mi-a spus de acolo ca nu am voie sa am montate xenoane. N-am mai auzit pana acuma. Ar putea sa-mi zica ... (vezi toată discuția)
Daună totală după accident auto, probleme cu asigurătorul care a subevaluat mașina mult sub valoarea de piață. o pot evalua altundeva? paaul paaul In data de 17-12-2017 am avut un accident in care un sofer beat a lovit in total 5 masini eu am fost al 3-lea lovit in stanga spate dupa care s-a rotit la ... (vezi toată discuția)