avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1815 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general bonuri decontabile
Discuție deschisă în Contabilitate în general

bonuri decontabile

1. Am intrebat la AFP Timis daca bonurile ( de orice fel -in afara de combustibil) pot fi luate in calcul ca si cheltuiala .Raspunsul a fost acela ca , nu exista o referire expresa in lege care sa interzica inregistrarea acestora ( ca si cheltuiala - deci nu numai ca o ~retragere de numerar ~ ).La aceasta concluzie s-a ajuns prin interpretarea combinata a unor reglementari fiscale .Singura conditie ,care trebuie indeplinita , este aceea ca aceste bonuri sa fie cuprinse intr-un decont. Raspuns valabil si pt.PJ si pt. PFA .
CE MA SFATUITI ?
2. Bonurile de combustibil pentru transportul de personal la si de la locul de munca se pot deconta in continuare, ca si cheltuiala si TVA deductibil ,in conditiile in care am facut un act aditional ( nedepus la ITM ) in care mentionez ca salariatul beneficiaza de transport din partea societatii . Dar pt.PFA .CE MA FAC ...CEA MAI MARE PARTE A CHELTUIELILOR MELE CA PFA -o constituie transportul laptop , calculator , documente .....:oops:
Cel mai recent răspuns: ContSters109653 , utilizator 12:53, 3 Noiembrie 2009
In afara de bonul fiscal cuprinzand combustibili a carei deductibilitate atat a cheltuielii cu combustibilii cat si a TVA este reglementata in CF, orice alt BF nu indeplineste caracteristicile impuse pentru a fi considerat document justificativ si a sta la baza inregistrarii in contabilitate a unei cheltuieli ci pastreaza doar justificarea de document de plata.
In acest sens daca achizitia este una privitoare la stocuri (ob.inv., mat.consum, mat.prime, s.a.) BF va fi insotit de o nota de intrare-receptie care va avea calitatea de document justificativ si in baza ei veti inregistra mai intai obiectul de natura stocurilor si apoi consumul acestuia. O alta modalitate de a inregistra BF este inserarea lui intr-un decont si inregistrarea in contabilitate in baza respectivului decont.
Cat priveste cheltuielile de deplasare este inutil sa insistam, daca nu va incadrati la exceptii nu puteti deduce cheltuielile cu deplasarea ca PFA iar ca PJ exista posibilitatea ca inspectorul sa solicite dovada folosintei exclusive a autoturismului si justificarea dificultatilor de realizare a transportului pe alta cale. Actul aditional neinregistrat la ITM ce calitate are?
Referitor la actul aditional in care se precizeaza ca angajatul beneficiaza de transport , cf OG 34/2009 :

Nu stiu sa fie necesara inregistrarea acestuia la ITM .

Da , poate eventual sa constituie subiectul unui~ avantaj in natura~ , .
Sau sa fie oare impozabil ? Sau sa fie oare cota parte din 2% cheltuieli / baza salarii ?
ROG111111111111

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere cheltuieli cu bon fiscal cristian_conea cristian_conea Sunt PFA si am cumparat articole de birou cu bon fiscal stampilat, pe care e trecut fiecare articol in parte. Este aceasta cheltuiala deductibila ? (vezi toată discuția)
Deductibilitate cheltuieli deplasare pfa lianar lianar Buna ziua, Sunt PFA-cod CAEN 7490 si prin natura activitatii efectuez destul de multe deplasari in tara (cca.10 zile pe luna) Va rog sa-mi spuneti daca pot ... (vezi toată discuția)
As vrea un raspuns ~sec~ ContSters109653 ContSters109653 Pot deconta bonurile de combustibil la PFA - ca si cheltuiala ...dar de taxi ? Pot deconta bonurile de combustibil (chelt si TVA ) la PJ , pt transport ... (vezi toată discuția)