La notariat procedura e suspendata(necesita buna intelegere, si , daca nu e exprimata, notarul nu poate avea cunostinta acestui aspect).In instanta , prin neprezentare , in acest caz , eredele isi pierde drepturile.
In primul rand, va precizez ca o succesiune se poate deschide notarial si se va suspenda aceasta procedura necontencioasa ori de cate ori se ivesc neintelegeri, care se vor solutiona de instanta de judecata competenta, urmind ca procedura sa se reia dupa solutionare.
In al doilea rand, procedura deschiderii si dezbaterii succesiunii se poate face direct in instanta de judecata (contencios), in situatia in care, intre mostenitori nu exista intelegere inca de la inceput, fara a mai sesiza notariatul pentru declansarea procedurii succesorale necotencioase.
Nu ati precizat exact in care din aceste situatii va aflati, iar importanta precizarii si a prezentei dvs. la proces, in instanta (personal sau prin mandatar/avocat) deriva din urmatoarele aspecte (si probabil nu numai, unele putindu-mi scapa):
1. posibilitatea necesitatii unei declarari diferite in instanta fata de notariat (in situatia in care acolo s-a deschis initial procedura)asupra bunurilor si drepturilor patrimoniale ale decedatilor, neprezentarea in instanta civila, mai ales la interogatoriu, implicind o acceptare tacita a pretentiilor reclamantului;
2. imposibilitatea realizarii unui probatoriu eficient, mai ales prin lipsa oprtunitatii probelor contrare aduse de dvs. celor ale de reclamantului (lipsa eficacitatii pt. dvs. a contradictorialitatii procesului);
Va sfatuiesc, in consecinta sa va prezentati la proces, asa cum am spus, personal sau prin mandatar/avocat.
Riscati sa pierdeti unele drepturi, nu atat in mod ideatic, ci in modul cel mai real si concret. Vreau sa spun ca, in mod ideal, dreptul dvs. succesoral este (in cazul dezbaterii legale a succesiunii) egal cu al fratelui dvs. In sensul concret si practic va trebui sa va asigurati de respectarea si realizarea acestui drept, mai ales ca ati ajuns in instanta (deci nu v-ati inteles!). Va sfatuiesc sa faceti asta cat mai repede.
Puteti reveni cu precizari si intrebari.
Prezenta intr-un asemenea proces e importanta( daca ne gandim la ce creeaza un dezavantaj pe viitor ). E doar o parere ,ca oricare alta.;)
Sigur , o acceptare a succesiunii deschise prin moarte conduce la obtinerea dreptului de a succede , la o imposibilitate de a deveni strain de mostenire.
Raspunsul domnului Zaharia e concis.
Succes.