avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1139 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Faze procesuale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Faze procesuale

Buna ziua!
I-mi puteti spune ce faze procesuale contine un proces civil ? M-ar interesa ce urmeaza dupa "fond".
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:30, 26 Martie 2008
1. Fond
2. Apel
3. Recurs

Depinde insa care este obiectul dosarului (exista hotarari neapelabile, care pot fi doar recurate - adica nu ai dreptul la apel ci direct la recurs).
Este vorba de o succesiune, cu unul dintre mostenitori stabilit in S.U.A. si care nu vrea sa raspunda citatiilor trimise de judecator, probabil din dezinteres sau rea credinta. Pana acum i-au fost trimise trei citatii si ma intreb cate or mai urma pana la solutionarea acestui caz. Avocatul pe care l-am angajat mi-a spus ca totul depiinde de judecator. Deci nimic concret. Va multumesc.
Procesul civil parcurge, în principiu, două faze : faza judecăţii (cognitio) şi faza executării silite (executio).
Faza judecăţii cuprinde, de regulă, mai multe momente : judecata în primă instanţă, judecata în apel şi judecata în căile extraordinare de atac.

Pentru cei care se află în străinătate, având domiciliul sau reşedinţa cunoscută, citarea printr-o citaţie scrisă trimisă cu scrisoare recomandată cu dovadă de primire. Prin citaţie pârâtul va fi informat că are obligaţia de a-şi alege domiciliul în România, unde urmează să i se facă toate comunicările privind procesul. În cazul în care pârâtul nu se conformează acestei obligaţii, comunicările se vor face prin scrisoare recomandată, recipisa de predare la poşta română a scrisorii, în cuprinsul căreia vor fi menţionate actele ce se expediază, ţinând loc de dovadă de îndeplinire a procedurii.

Intr-adevar, depinde de catre judecator daca va mai dispune sau nu citarea lui in continuare avand in vedere ca i-au fost 3 citatii si nu s-a prezentat pana in prezent.

Ultima modificare: Marți, 25 Martie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Daca veti dovezi ca sta acolo unde a fost citat, nu conteaza daca raspunde sau nu. Caci asa, daca nu ne convine un proces in care suntem chemati, nu ne prezentam si... gata! Nu castiga partea adversa.
Or, lucrurile nu merg astfel.
Prin urmare, e posibil ca sa nu fie indeplinita procedura corect sau sa nu fi cerut avocatul una-alta...
Daca ne detaliati putintel, poate va mai lamurim.

In faza notariala am instiintat mostenitorul din S.U.A. despre decesul matusii. Ca urmare mostenitorul a mers la un notar, acolo in Seatle si a dat o declaratie legalizata despre faptul ca a luat la cunostiinta decesul si ca accepta succesiunea. Acest document legalizat care avea mentionata si adresa de domiciliu, la trimis notarului din Bucuresti . La aceasta adresa i-au fost trimise citatiile de catre judecator. Mentionez ca este aceasi adresa de domiciliu trecuta pe diverse scrisori trimise in Romania de respectivul mostenitor, inainte de decesul matusii.
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Succesiune legala Mihail Opra Mihail Opra Buna Ziua, Pe o proprietate sunt mai multi mostenitori legali, dar nu toti dintre ei vor sa participe la realizarea succesiunii notariale, fapt care face ca ... (vezi toată discuția)
Interogatoriu Florin Lucian Manolescu Florin Lucian Manolescu În calitate de reclamant vreau să depun un interogatoriu la termen. Ce fac dacă pârâtul nu este prezent? Îl depun la dosar sau aştept un alt ... (vezi toată discuția)
Problemuta la divort carmenuta.c carmenuta.c Locuim impreuna in apartamentul meu. Eu fac cerere de divort. Presupun ca-l va cita acasa la mine. Daca el nu se prezinta e vreo problema? Cum dovedesc ca a ... (vezi toată discuția)