avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... problemuta la divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

problemuta la divort

Locuim impreuna in apartamentul meu. Eu fac cerere de divort. Presupun ca-l va cita acasa la mine.
Daca el nu se prezinta e vreo problema? Cum dovedesc ca a primit-o?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:50, 6 Iunie 2008
Citatia poate fi inminata personal piritului de factorul postal sau poate fi facuta procedura de citare prin afisare. Cel mai bine ar fi daca l-ati convinge sa semneze factorului postal dovada ca a primit citatia
Veti dovedi cu o adeverinta de la asociatia de proprietari ca locuieste acolo.
Cred ca era vorba de dovada de primire a citatiei ;) .... nu despre dovada domiciliului. ;) Referitor la acest lucru, potrivit OUG nr.97/2007, la art.27 alin.1 sunt prevazute urmatoarele:
Dovada domiciliului se poate face cu unul dintre următoarele documente:
a) acte încheiate în condiţiile de validitate prevăzute de legislaţia română în vigoare, privind titlul locativ;
b) declaraţia scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau juridică, de primire în spaţiu, însoţită de unul dintre documentele prevăzute la lit. a);
c) declaraţia pe propria răspundere a solicitantului, însoţită de nota de verificare a poliţistului de ordine publică, prin care se certifică existenţa unui imobil, faptul că solicitantul locuieşte efectiv la adresa declarată, pentru persoana fizică ce nu poate prezenta documentele prevăzute la lit. a) şi b); pentru minorii şi persoanele fizice puse sub interdicţie, declaraţia se dă şi se semnează de către părinţi sau de către reprezentanţii lor legali;
d) documentul eliberat de primării, din care să rezulte că solicitantul sau, după caz, găzduitorul acestuia figurează înscris în Registrul agricol, pentru mediul rural.

Prin art.92 C.proc.civ. se reglementează modul în care trebuie să procedeze agentul procedural în cazul în care s-ar ivi vreuna din situaţiile prevăzute în acest text.
De regulă, înmânarea citaţiei se va face personal celui citat, care va semna adeverinţa de primire, agentul procedural însărcinat cu înmânarea certificând identitatea şi semnătura acestuia (alin.1).
În situaţia în care persoana citată se află la domiciliu, însă nu vrea să primească citaţia sau, primind-o, nu voieşte ori nu poate să semneze adeverinţa de primire, agentul va lăsa citaţia în mâna celui citat sau, în cazul refuzului de primire, o va afişa pe uşa locuinţei acestuia, încheind despre acestea proces-verbal.
Dacă cel citat nu se găseşte la domiciliu, agentul procedural va înmâna citaţia, în primul caz, unei persoane din familie, sau, în lipsă, oricărei alte persoane care locuieşte cu dânsul, sau care, în mod obişnuit, primeşte corespondenţa, iar, în celelalte cazuri, administratorului, portarului, ori celui ce în mod obişnuit îl înlocuieşte. Persoana care primeşte citaţia va semna adeverinţa de primire, agentul certificându-i identitatea şi semnătura şi încheind proces-verbal despre cele urmate.
În cazul în care persoana care primeşte citaţia nu voieşte sau nu poate să semneze adeverinţa de primire, agentul va încheia proces-verbal, lăsând citaţia în mâna lor. Dacă persoanele menţionate nu vor să primească citaţia sau la domiciliul celui citat nu se găseşte nicio persoană, agentul va afişa citaţia, fie pe uşa locuinţei celui citat şi va încheia proces-verbal.
Dacă cel citat locuieşte la hotel sau într-o clădire compusă din mai multe apartamente şi nu a indicat camera sau apartamentul, agentul va înmâna citaţia administratorului, portarului, ori celui ce în mod obişnuit îl înlocuieşte, care va semna adeverinţa de primire, agentul certificându-i identitatea şi semnătura şi încheind proces-verbal despre cele urmate. În situaţia în care persoanele menţionate nu vor sau nu pot să semneze adeverinţa de primire, agentul va încheia proces-verbal, lăsând citaţia în mâna lor şi va încheia proces-verbal, iar dacă nu vor să primească ori sunt lipsă, agentul va afişa citaţia pe uşa principală a clădirii, încheind de asemenea proces-verbal.


Nu e nici o problema daca nu se prezinta la proces.
Ideea este ca la dosar sa existe dovada ca s-a facut procedura de citare cu paratul.
Daca s-a facut prin afisare (este mentionat acest lucru in dovada de citare care va exista la dosar) judecatorul va poate cere sa faceti dovada ca paratul mai locuieste la adresa mentionata.
Se poate face cu dovada de la Asociata de Proprietari (in sensul ca locuieste la momentul respectiv in imobil si se plateste intretinere pentru acesta).
Se poate anexa si o copie de pe CI a paratului ce se coroboreaza cu adeverinta de mai sus.
Daca paratul nu se prezinta, dar depune intampinare/cerere reconventionala/cerere pentru lipsa de aparare prin serviciul registratura atunci procesul merge mai departe, chiar daca aceasta adeverinta nu exista la dosar.;)

av.Giulieta Marin
Elis, :)eu cred ca finalitatea urmarita de utilizator este sa faca dovada unde locuieste paratul si nu daca are sau nu domiciliul in acte acolo.
Daca nu va dovedi ca locuieste acolo o sa mearga la INEP.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Procedura de citare insurgentu445 insurgentu445 Am avut un proces in 2007de care eu nu am stiut si pe care l-am piedut datorita faptului ca la mine nu a ajuns nici o citatie si nici hotararea.Acest lucru ... (vezi toată discuția)
Citatie de la politie - legalitate loredana9696 loredana9696 o citatie lasata in usa inseamna ca persoana este chemata la politie?ce valoare are o astfel de hartie lasata in usa? (vezi toată discuția)
Exista vreun termen pentru citarea la expertiza? scarlet scarlet Este tot cel de 5 zile? sau se poate face un simulacru, adica iti trimit o recomandata azi si te citez pentru poimaine, desi tu primesti recomandata ... (vezi toată discuția)