avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Documente angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Documente angajator

La parasirea unui loc de munca, ce documente este obligat angajatorul sa imi elibereze?
Ultima modificare: Vineri, 25 Mai 2018
nicuefrim, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:21, 26 Mai 2018
In general, trebuie sa vi se elibereze :
- adeverinta de vechime
- decizia de incetare a c.i.m.
- nota de lichidare, daca ati avut functie de gestionar
- adeverinta de somaj , chiar daca nu beneficiati de asa ceva.

HG 905/2017
art.7
....
(5) La încetarea activității salariatului, angajatorii au obligația să îi elibereze acestuia o adeverință care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, precum și un extras din registru.

(6) La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligați să îi elibereze acestuia un extras din registru, datat și certificat pentru conformitate, sau o adeverință care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, astfel cum rezultă din registru și din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.
.....

Legea 22/1969
art.6
Cel ce urmeaza a fi angajat sau trecut în functia de gestionar va prezenta o dovadă eliberata de agentul economic, autoritatea sau institutia publică în care a fost anterior incadrat, din care să rezulte dacă a produs pagube avutului obstesc, natura acestora şi dacă ele au fost acoperite. Aceasta dovada poate fi ceruta de la ultimul loc de muncă şi de agentul economic, autoritatea sau institutia publică care ar urma sa faca angajarea sau trecerea în functia de gestionar.

Agentii economici, autorităţile sau instituţiile publice sînt obligate sa elibereze sau, după caz, sa comunice dovada prevăzută în alineatul 1, în termen de cel mult 10 zile de la primirea cererii.

În raport cu cele aratate în dovada, conducatorul agentului economic, autorităţii sau institutiei publice va hotari asupra angajarii sau trecerii în functia de gestionar.

HG 174/2002
art.18
(1) În vederea certificării stagiului minim de cotizare prevăzut la art. 34 alin. (1) lit. a) din lege și a stabilirii dreptului la indemnizație de șomaj, angajatorii au obligația de a elibera persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu o adeverință din care să rezulte baza lunară de calcul al indemnizației de șomaj stabilită potrivit art. 39 alin. (2^1) din lege și baza lunară de calcul al contribuției asiguratorii pentru muncă stabilită potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, pentru fiecare lună din ultimele 12 luni, înainte de data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, în care s-a realizat stagiul de cotizare și pentru care s-a datorat conform prevederilor legale, la bugetul de stat, contribuția asiguratorie pentru muncă, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 26.
.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte in cazul demisiei cristina1975 cristina1975 In cazul demisiei, ce documente trebuie sa cer de la angajator? (vezi toată discuția)
Nota de lichidare salariat anamaria8026 anamaria8026 este obligatorie intocmirea notei de lichidare pentru angajatii a caror activitate inceteaza ? daca da, va rog un model si mentionarea caror categorii de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am nevoie de adeverință pt perioada când am lucrat ... Tatiana Armasu Tatiana Armasu Buna ziua! Am nevoie de adeverință pt perioada când am lucrat în funcția de președinte al Asociației de proprietari (8 ani cu 1/2 normă) pt completarea ... (vezi toată discuția)