avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 102 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... CEDO ne bis in idem
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

CEDO ne bis in idem

Daca am primit si achitat amenda data pentru ca am trecut fara a declara la vama telefoane mobile (in aeroport)-in 2014,apoi mi s-a facut dosar penal si am fost condamnata -in 2018,pot accesa CEDO pentru ne bis in idem(asa ma sfatuieste avocatul)?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 13:50, 29 Mai 2018
Va puteti apăra în acest sens pe motivul ca ati fost sancționat si nu puteti fi sancționat de 2 ori.
Trebuie însă să existe o identitate pe mai multe paliere juridice.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Mai 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Multumesc pentru promptitudine si raspuns,dar nu stiu care e si daca exista aceasta identitate pe mai multe paliere juridice.

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Va puteti apăra în acest sens pe motivul ca ati fost sancționat si nu puteti fi sancționat de 2 ori.
Trebuie însă să existe o identitate pe mai multe paliere juridice.

Aceste aspecte se vor verifica in concret pe detalii, de avocat, procuror si judecător.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Mai 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
In primul rand, doar verdictele judecatorilor se supun la ne bis in idem. Deci nu simplele amenzi administrative.

In al doilea rand, fapta judecata trebuie sa fie identic faptic (aceleasi obiecte, acelasi moment, aceiasi faptasi) si juridic (aceeasi incadrare) pentru a fi vorba de ne bis in idem.

Un exemplu, Ion Ionescu l-a omorat pe pe Gheorghe Popescu in 1999 nu este faptic aceeasi fapta cu Ion Ionescu l-a omorat pe Gheorghe Popescu in 2009. Cum ar fi daca dupa ce isi ispaseste Cioaca pedeapsa apare Elodia vie si nevatamata si el o omoara, va fi pedepsit din nou, pentru un alt/nou omor.

Alt exemplu este filmul american Fracture cu Anthony Hopkins, in care se face diferenta intre a fi fost judecat pentru tentativa de asasinat si a fi fost judecat pentru asasinat. Ma rog, situatia din film nu e neaparat realista, poate fi doar o fantezie, important este ca daca din punct de vedere juridic este alt fel de fapta (infractiune) nu se aplica ne bis in idem.

Important este ca se aplica doar verdictelor definitive, deci apelul/recursul nu sunt o violare a ne bis in idem si nici caile extraordinare de atac (de ex. daca s-a dovedit ca judecatorul a primit mita).
Exista o hotărâre CEDO care poate ajuta.
Nu se pot aplica de două ori sancțiuni pentru aceeași faptă.
Avocatul la ea a facut probabil referire.

Alte discuții în legătură

Doua condamnari pentru aceleasi fapte. adriansimo adriansimo Buna ziua, Ce se poate face cand un cetatean a fost condamnat, printr-o disjungere de dosare, de doua ori pentru aceleasi fapte. Va multumesc. (vezi toată discuția)
Ne bis in idem wyli wyli Bună seara..pot fi condamnat de două ori pentru aceiași faptă..?!!! o dată pentru infracțiunea respectivă primesc 3 ani și a doua oară tot pentru ... (vezi toată discuția)
Unde scrie ca principiul de drept ne bis idem inseamna altceva decat nimeni nu poate fi condamnat de doua ori pentru aceeasi fapta? eusaisapte eusaisapte unde scrie ca principiul de drept ne bis idem inseamna altceva decat nimeni nu poate fi condamnat de doua ori pentru aceeasi fapta? Invoc ca argument faptul ... (vezi toată discuția)